BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Féktelen erősödésbe kezdett a forint, Amerikában viszont elképesztően nagy a baj

A forint váratlanul jó híreket kapott a tengerentúlról, féktelen rali indult a hazai deviza árfolyamán. Az amerikai munkaerőpiac helyzete viszont egyenesen katasztrofális.

Még annál is rosszabb adatok érkeztek az amerikai munkaerőpiac helyzetéről, mint amire a legnagyobb pesszimisták számítottak: nem elég ugyanis, hogy augusztusban a várt 164 ezernél jóval kevesebb, mindössze 142 ezer új munkahely jött létre, a statisztikusok még a júliusi, a Covid kitörése óta nem látott gyenge számot jelentő júliusi 114 ezres számot is lefelé korrigálták utólag, mindössze 89 ezerre.

Usa,Flag,On,Background,With,Stock,Market,Graph,,Trading,And, amerikai, munkaerőpiaci, adat, payroll, usa, fed
Türelmetlenül várták a piacok az amerikai munkaerőpiaci adatokat / Fotó: Shutterstock

Megrokkant az amerikai munkaerőpiac

Ez azt jelenti, hogy Amerikában már júliusban is sokkal, de sokkal kevesebb új munkahely jött létre mint az elemzők várták, és a helyzet augusztusra sem javult, a nem mezőgazdasági foglalkoztatottsági adat ugyanis ismét leverte a lécet. Ez arra utal, hogy az amerikai gazdaság gerince még annál is gyengébb, mint korábban gondoltuk, 

ez pedig arra enged következtetni, hogy a Fednek jó eséllyel drasztikus, 50 bázispontos kamatvágáshoz kell majd folyamodnia szeptemberben, 

hogy elkerülje a világ legnagyobb gazdaságának recesszióba csúszását. Ez viszont nagy mértékben csökkenti a dollár kamattámaszát, növelve ezzel a dollár feltörekvő piaci devizákkal szembeni kamatmarzs-hátrányát, ez pedig látványos tőkepiaci átrendeződést indíthat be.

A befektetők a számok láttán pedig azonnal félelmetes dolláreladásba fogtak: a zöldhasú az euróval szemben pillanatok alatt 0,41 százalékkal gyengült, a forinttal szemben 0,34 százalékot csúszott, a DXY dollárindex pedig 0,31 százalékkal került lejjebb. A dollárt így az sem mentette meg, hogy a munkanélküliségi ráta a várakozásoknak megfelelően 10 bázisponttal csökkent a júliusi 4,3 százalékhoz mérten.

A friss számokat a nagy amerikai indexek határidős jegyzései kifejezetten rosszul fogadták, a Dow Jones opciói 0,29, az S&P 500 jegyzése 0,32, a Nasdaq-é pedig 0,61 százalékkal esett az amerikai nyitást megelőző kereskedésben. A befektetők azért adhattak bele amerikai kitettségükbe, mert ugyan a csökkenő kamatkörnyezet jót tesz a vállalati produktivitásnak, az a rendszerszintű gyengeség, amit a munkaerőpiaci adatok mutatnak, már megrémítette őket a gazdaság kilátásait tekintve, ezért menekülőre fogták.

A rossz hangulat azonban a tengeren innen is átcsapott: a nyugat-európai parkettek képtelennek bizonyultak kitörni reggel óta tartó negatív trendvonalukból, továbbra is pirosat mutat a teljes Nyugati körkép, ahogy a BÉT sem tudott egyelőre kitörni saját gödréből.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.