BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Soha korábban nem látott politikai szakadék vágja ketté a Szilícium-völgyet

Üzlettársakat fordított egymás ellen a kiélezett demokrata-republikánus párbaj.

Már eddig is tudtuk, hogy a Big Tech tart Donald Trumptól, ellenben a Little Tech szereti a volt elnököt. Úgy tűnik, hogy a republikánusok térnyerése a hagyományosan demokrata Szilícium-völgyben immár politikai szakadékká szélesedő törésvonalat hozott létre. 

(FILES) (COMBO) This combination of file pictures created on August 3, 2024 shows US Vice President and 2024 Democratic presidential candidate Kamala Harris speaking on March 26, 2024, in Raleigh, North Carolina; and former US President and Republican presidential candidate Donald Trump speaking  in the first presidential debate with US President Joe Biden in Atlanta, Georgia, on June 27, 2024. ABC will host a presidential debate between Republican nominee Donald Trump and Democrat Kamala Harris on September 10, the US television network confirmed on August 8.
"Vice President Harris and former President Trump have both confirmed they will attend," the network said on X. (Photo by Brendan Smialowski and ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)
Kamala Harris és Donald Trump / Fotó: AFP

Olyan nyilatkozatháború alakult ki, ami a korábbi elnökválasztási kampányokban nem volt jellemző a Szilícium-völgyben. Donald Trump táborát Elon Musk vezeti, míg Kamala Harris legfőbb technológiai kortese a Box felhőalapú vállalat vezérigazgatója, Aaron Levie.  

A zöldtechnológiai befektetők, akik korábban csodálták Muskot, most árulónak nevezik őt, 

amiért Trump mellé állt.

A politikai megosztottság megkeseríti az üzleti kapcsolatokat, és próbára teszi a régi barátságokat. Ahogy Sam Singer PR-szakértő fogalmazott: 

A Szilícium-völgy jelenleg nagyon feszült, mert két ellentétes politikai táborra szakadt, akik egyébként együtt üzletelnek. 

A kampány első időszakában a republikánusok kerültek lépéselőnybe a Völgyben, de a San Francisco-öböl térségéből származó Kamala Harris jelöltsége a demokraták pozícióját erősítette. Néhány héttel ezelőtt egy adománygyűjtésen a LinkedIn társalapítója, Reid Hoffman szervezésében Friscóban 13 millió dollár gyűlt össze a demokrata kampányra. 

Harris az MI-re esküszik

Harris a Demokrata Nemzeti Konvención arról beszélt, hogy nemcsak a kisvállalkozások tulajdonosainak, hanem az alapítóknak és a vállalkozóknak is lehetőségeket és tőkét kell biztosítani. Beszélt az innováció fontosságáról és arról, hogy vezető szerepet kell vállalni olyan területeken, mint a mesterséges intelligencia (MI). A demokrata jelölt támogatói ezt úgy értelmezik, hogy Harris elnökként techbarát politikát folytatna.

Trump technológiai támogatói attól tartanak, hogy Harris elnökként megemelné a gazdag magánszemélyek és vállalatok adóit, és szabályozási szűk keresztmetszeteket vezetne be az olyan feltörekvő iparágakban, mint a kriptográfia. Azt is mondják, hogy Trump elnökként véget vetne a fúziók és felvásárlások fokozott ellenőrzésének, ami Biden elnökségét jellemezte. 

Jellemző a Völgyön belüli feszültségekre, hogy a korábban a demokratákat támogató, majd látványosan politikai oldalt váltó  Ben Horowitz – az Andreessen Horowitz kockázatitőke-társaság társalapítója – most azért ostorozza Michael Moritzot, a Sequoia Capital korábbi elnökét, mert szerinte cikket rendelt az ő lejáratására. 

Az ügy pikantériája, 

hogy Horowitz és Moritz ugyanazokba a vállalatokba fektettek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.