BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Van élet a csipeken túl: szerverfarmer lesz az Nvidia

Az ügyfelek kulcsrakész megoldásokat várnak. Az MI-piacon is iparági trend az egyablakos ügyintézés.

A mesterségesintelligencia- (MI) fejlesztésekhez nélkülözheteten csipeket gyártó Nvidia korántsem elégszik meg a már elért piacvezető pozíciójával. Újabb babérokra tör, s minden kapcsolódó MI-piacot letarolna.

Programmer,People,Working,Laptops,Or,Smartphones,With,Ai,,Artificial,Intelligence, nvidia,
Az Nvidia bebetonozza piacvezető szerepét / Fotó: Shutterstock

Jensen Huang vezérigazgató egyre szélesebbre nyitja a csipgyártónak elkönyvelt vállalat fókuszát, és arra törekszik, hogy termékcsomaggal növelje előnyét a versenytársakkal szemben. Így

szoftvereket, adatközpont-tervezési szolgáltatásokat és hálózati technológiát kínál az erőteljes szilíciumagy mellé, egyablakos ügyintézést kínálva az MI-piacon.

Ezáltal az Nvidia már jóval több, mint egy értékes hardverkomponens szállítója, valójában egy MI-gyárat kínál a vásárlóknak.

Iparági trend a komplex szolgáltatás

Remek számokat jelentett a múlt héten az Nvidia, a befektetők mégis lepofozták pár napra az árfolyamot. Nem meglepő a profitrealizálás az idei 150 százalékos menetelést követően. A megingás csak időleges volt, az elemzők immár az újabb 50 százalékos felfutáson sem lepődnének meg. A gyorsjelentés szinte egybeesett az aktivista piaci keselyűk által szorongatott versenytárs, a Supermicro akvizíciójával, melynek során felvásárolják a ZT Systems adatközpont-tervező és -gyártó céget. Vagyis iparági trend az elmozdulás a komplex MI-szolgáltatások felé.

Egyedülálló módon képesek vagyunk mindent integrálni, ami csak szükséges az MI-gyár tervezéséhez, mert minden alkatrész a rendelkezésünkre áll 

– jelentette ki Jensen Huang vezérigazgató. 

Az Nvidia részesedése 80 százalékos az MI-csipek piacán. Az adatközpontokkal, szerverfarmokkal lényegében bebetonozhatja pozícióját a piacon a vállalat. 

Vertikálissá teszik a vállalatot, van víziójuk arról, hogy milyennek kell lennie az MI-nek, milyen szoftver- és hardverkomponensekre van szükség ahhoz, hogy a felhasználók ténylegesen telepíthessék

– vélekedett Raul Martynek, a DataBank adatközpont-üzemeltető vezérigazgatója az Nvidia stratégiájáról. 

Elemzők és iparági vezetők szerint a mostani trend azt tükrözi, hogy az ügyfelek a plug and play jellegű MI számítástechnikai infrastruktúrát részesítik előnyben, amely fizikai eszköz konfiguráció nélkül teszi lehetővé az új komponensek használatát az informatikai rendszerekben. Ahogy Srini Pajjuri, a Raymond James befektetési cég elemzője fogalmazott:

A vállalatok általában a kulcsrakész megoldást választják, mert nincs technológiájuk ahhoz, hogy maguk rakják össze a berendezéseket.

  

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.