BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Száguldani kezdett a Wizz Air Londonban

Közel tíz százalékkal drágultak kedden a légitársaság részvényei. Váradi József, a Wizz Air vezére hétfőn mondta el a Reutersnek, hogy további utasszámbővülésre számít, és a viteldíjaik sem estek úgy vissza a nyáron, mint a konkurenciáé.

Több mint 9 százalékkal, 1280 pennyre lőtt ki kedden a Wizz Air-részvény árfolyama. Váradi József vezérigazgató hétfőn a Reutersnek elmondta, hogy részint az új Abu-Dzabiba, illetve Szaúd-Arábiába tartó járataiknak köszönhetően a fapados légitársaság 15-20 százalékos további utasszám-növekedésre számít.

Swidnik,,Lublin,Voivodeship,/,Poland,Aug.18.2019:,Airbus,A320, Wizz ,Airlines, Wizz Air
Felpörgött a Wizz Air árfolyama / Fotó: Shutterstock

A hazai székhelyről működő diszkontszolgáltató, amely a március végén lezárt üzleti évében rekordszámú, 62 millió utast szállított, 2019-ben alapította meg Abu-Dzabi harmadik legnagyobb szuverén vagyonalapjával a Wizz Air Abu Dhabi nevű közös vállalatát az Egyesült Arab Emírségekben.

Váradi hozzátette, hogy Szaúd-Arábiában nem hoznak létre leányvállalatot, ám 2025 márciusától a londoni Gatwick repülőtér és a szaúd-arábiai Dzsidda közötti útvonal üzemeltetésére beveti első A321XLR típusú repülőgépét, amely lehetővé teszi a hosszabb távolságok megtételét. Másik ugyanilyen típusú gépével jövő júniustól a milánói Malpensa repülőtér és Abu-Dzabi között napi járatot fog üzemeltetni.

A vezérigazgató azt is elmondta, hogy minden új útvonal természetesen hatósági jóváhagyásoktól és a Pratt & Whitney hajtóművek felülvizsgálatával kapcsolatos kapacitáskorlátozásoktól is függ. Az utóbbi probléma miatt kényszerült a Wizz Air korábban flottáját részben leállítani, ami hozzájárult az idei első negyedéves üzemi eredmény 44 százalékos és a részvényárfolyam idei 42 százalékos csökkenéséhez.

Nem hiszem, hogy a részvényárfolyam tükrözi az üzletág tényleges teljesítményét

– mondta ezzel kapcsolatban Váradi.


Szerinte a piac túlreagálja a helyzetet, és a Wizz Air részvényeire „aránytalanul nagy hatással vannak” olyan tényezők, mint a geopolitika és a Pratt and Whitney hajtóműveivel kapcsolatos problémák.
A viteldíjakkal kapcsolatban kiemelte, hogy a nyári adatok nem utalnak olyan hatalmas árcsökkenésre, mint amit egyes versenytársai – például a Ryanair – jeleztek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.