BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A világ sorsa múlik rajta: ezt jelentheti be a kínai pénzügyminiszter

A kínai tőzsdék kőkeményen jelezték, hogy ami eddig kiderült Peking először szeptember végén bejelentett gazdaságélénkítő csomagjáról, az messze nem elég. A keddi lokális csúcsról folyamatosan lefelé tartottak az indexek, nem csoda, hogy a kínai pénzügyminiszter rendhagyó módon már szombaton kijön az újabb részletekkel.

Legalább 2000 milliárd jüanos (283 milliárd dollár) költségvetési ösztönzőcsomagot jelenthet be szombaton a kínai pénzügyminiszter – legalábbis erre számít a Bloomberg által megkérdezett 23 befektető és elemző – írta pénteken az amerikai hírügynökség.

kínai
Átlépi-e saját árnyékát a kínai vezetés a növekedés újraindításáért? / Fotó: NurPhoto via AFP

A kínai gazdasági vezetésnek félszemmel már a tőzsdéket is figyelnie kell

Az élénkítésnek több évre szólónak kell lennie, és a háztartásokat kell megcéloznia, semmi esetre sem az ingatlanbefektetések által vezérelt növekedési történetet kell újraindítani. Az ösztönzés fókusza a fontos, nem a mérete

– mondta Pushan Dutt közgazdászprofesszor.

Kína amúgy a szeptember végén bejelentett lépések közül néhány intézkedést már végrehajtott, például csökkentette a kamatlábakat és növelte az ingatlan- és részvénypiacok támogatását. A befektetők azonban ezeket elégtelennek tartják, ezt jelzi, hogy a kínai ünnepi hetet követően kedden újranyitó sanghaji tőzsde vezető indexe, a Sanghai Composite Index keddi 3500 pont körüli csúcsáról péntekig 3220 pont alá esett vissza.

A CSI 300 index pedig – amelynek kosarát a sencseni és sanghaji tőzsdén jegyzett 300 csúcsvállalat alkotja – a keddi 4450 pontról 3887 pontra zuhant a hét utolsó kereskedési napjára, csak pénteken 2,8 százalékkal esve.

A kormányzatnak most már alkalmazkodnia kell a tőkepiaci várakozásokhoz is, éreznie kell a piac pulzusát, mielőtt elfogadják az új intézkedéseket - fogalmazott Ding Csuang, a Standard Chartered vezető elemzője.

Mire számítanak a gazdasági szakértők?

A gazdasági szakértők szerint egyébként Kína a jövő év végéig óriási kötvénykibocsátással fedezi az élénkítés beindítását, a legvalószínűbb opcióként speciális kötvényekre számítanak. Négy válaszadó szerint ezek értéke meghaladhatja a 3000 milliárd jüant is.

Az ösztönző intézkedések zöme várhatóan a fogyasztást célozza majd, amely eddig a járvány utáni kínai fellendülés gyenge pontja volt. A válaszadók szerint az intézkedések a következőket foglalhatják magukban:

  • több támogatás a célcsoportoknak, például az időseknek és a szegényeknek,
  • fogyasztási utalványok,
  • nagyobb támogatás a gyermekes családoknak,
  • erősebb szociális biztonsági háló,
  • növekvő támogatás a fogyasztási cikkek és autók vásárlásához.

A fogyasztás fellendítése segítene a gazdasági egyensúly helyreállításában, és csökkentené az exporttól való függőségét a növekvő kereskedelmi feszültségek közepette, bár Peking tartózkodik a teljesítménytől független úgynevezett helikopterpénzek osztogatásától.

Mindez hatalmas fordulat lenne Peking gazdaságpolitikájában, amely eddig jellemzően az infrastrukturális beruházásokra támaszkodott. Az évtizedek óta tartó urbanizációt követően azonban olyan szintre jutott az infrastruktúra, hogy az ideáramló pénz már nem pörgetné a bővülést.

Kína bruttó hazai terméke az elmúlt öt negyedév leggyengébb eredményét hozta össze az idei második negyedévben, és az azóta eltelt időszak adatai is arra utalnak, hogy a belföldi kereslet továbbra is visszafogott, ráadásul az üzleti bizalom gyengülése nyomán kezd beindulni a fogyasztást visszafogó deflációs spirál az országban.

Az elemzők hónapok óta kérik a kormányt, hogy növelje a közkiadásokat, ám a növekvő helyi adósságkockázat és az ingatlaneladásokból származó bevételek visszaesése visszatartotta ettől a hatóságokat, sőt a központi költségvetési kiadások az első nyolc hónapban közel 3 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest, ami messze elmarad a kormány márciusi költségvetési jelentésében tervezett bővítéstől.

Most már viszont a megfigyelők arra számítanak, hogy a központi kormányzat több hitelt vehet fel a helyi szintű költségvetési feszültségek enyhítésére, például a kínai régiók úgynevezett „rejtett” adósságát alacsonyabb kamatköltségű kötvényekre cserélheti. Peking növelheti a transzferkifizetéseket is, hogy segítse a helyi önkormányzatokat a mindennapi kiadások, például a köztisztviselők bérezése terén.

Kína éves költségvetése felhatalmazása alapján idén közel 9000 milliárd jüannyi új államkötvény eladását tervezte, hogy betömje a széleskörű kormányzati kiadási hiányt. A további adósságkibocsátáshoz azonban az Országos Népi Kongresszusnak vagy végrehajtó testületének, az Állandó Bizottságnak is hozzá kell járulnia.

Európában is tűkön ülnek a befektetők

A szombati pekingi bejelentéseket Európában is árgus szemmel figyelik majd. Az olyan luxuscégek részvényei, mint az LVMH, a Kering, a Burberry az Hermes lehetnek a legnagyobb nyertesei egy meggyőző csomagnak, mivel bevételük nagy részére Kínában tesznek szert.

Haszonélvező lehet azonban az európai bányászati szektor is, mivel a réz és a vasérc ára is érzékenyen reagál a kínai konjunktúrára.

A francia italgyártók – mint például a Remy Cointreau, vagy a Pernod Ricard – viszont most kimaradhatnak a jóból, mivel Kína ideiglenes dömpingellenes intézkedéseket jelentett be az Európai Unióból származó szeszesital-importra.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.