BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarországot követik: jön a szlovák lakossági államkötvény

Mutatjuk milyen feltételek mellett. A lakosságnak kínált szlovák állampapír mindössze háromszázalékos kamatot biztosít, miközben a legkisebb címlet elég nagy.

Lakossági állampapírokat bocsát ki 2025 tavaszán Szlovákia is, aminek legkisebb tétele 1000 euró (400 ezer forint) lesz – közölte csütörtökön a TA3 szlovák hírtévé pénzügyi konferenciáján Ladislav Kamenicky pénzügyminiszter. 

állampapír, államkötvény
Fotó: AFP

A tárcavezető elárulta azt is, hogy előreláthatólag 3 százalék lesz a kamat, de ennek feltételeit a kibocsátás kezdetéig pontosítják. Az államkötvény kamata adó- és járulékmentes lesz, ám tegyük hozzá, hogy 

az országban 2025-ben életbe lépő, 2,7 milliárd eurós takarékossági csomag nyomán várhatóan 5 százalékra kúszik fel az éves infláció mértéke, azaz a 3 százalékos kamat nem tűnik különösen vonzónak.

Ennyi lakossági állampapírt dobnának piacra

A lakossági állampapírokból első körben mintegy 300 millió euró értékben dobnak piacra, ám ha ez sikeres lesz, a a kibocsátást megismétlik. A szlovák államadósság-kezelő központ (ARDAL) szerint az értékpapírok futamideje 2 és 4 év lesz. 

Az államkötvényeket kereskedelmi bankokban lehet majd megvenni, és lesz mód az eladásukra is a másodlagos piacon. Kamenicky szerint a környező országokban kedvező visszhangra talált ez a befektetési forma, amivel Szlovákia eddig nem élt.

A szlovák lakossági megtakarítások összesen mintegy 100 milliárd eurót tehetnek ki, aminek mintegy a fele alacsony kamatozású folyószámlán pihen. A tervezett 3 százalékos kamat megfelel napjainkban egy 3 évre lekötött határidős betét kamatának.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.