BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Illustration of S&P 500, April 24, 2024. Standard & Poor s (S&P) is a subsidiary of McGraw-Hill that publishes financial analyzes on stocks and bonds. It is known in the American market for its S&P 500 stock index.
Illustration de S&P 500, le 24 avril 2024. Standard & Poor s (S&P) est une filiale de McGraw-Hill qui publie des analyses financieres sur des actions et des obligations. Elle est connue sur le marche americain pour son indice boursier S&P 500. (Photo by Riccardo Milani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Amerika így nyomta le Európát: egy grafikon, ami nem hazudik

Mielőtt politikai farce-ba futtatták európai parlamenti politikusok a soros EU-elnök Magyarország miniszterelnökének felvetéseit a tragikus állapotú európai versenyképességről, érdemes lett volna rápillantaniuk erre a grafikonra. Amerika és Európa viszonylatára a versenyképességet tekintve évtizedek óta jellemző az a számunkra negatív trend, amelyre 2024 eseményei csak ráerősítettek: rekordrossz a helyzetünk.

Amerikai nagyon vezet. Van, amikor egyetlen grafikon szemléletesebben mutat be egy problémát, mint egy több száz oldalas dolgozat, talán ez a helyzet az amerikai és az európai tőzsdeindex egymáshoz mért teljesítményét bemutató kép és az Európa versenyképességének siralmas helyzetét elemző Draghi-tanulmány viszonylatában is.

Az  S&P 500 idén is erősen túlteljesíti a STOXX 600-at, példázva az Amerika és Európa közt nyílt versenyképességi szakadékot Illustration of S&P 500, April 24, 2024. Standard & Poor s (S&P) is a subsidiary of McGraw-Hill that publishes financial analyzes on stocks and bonds. It is known in the American market for its S&P 500 stock index.
Illustration de S&P 500, le 24 avril 2024. Standard & Poor s (S&P) est une filiale de McGraw-Hill qui publie des analyses financieres sur des actions et des obligations. Elle est connue sur le marche americain pour son indice boursier S&P 500. (Photo by Riccardo Milani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Az  S&P 500 idén is erősen túlteljesíti a STOXX 600-at, példázva az Amerika és Európa közti nyílt versenyképességi szakadékot / Fotó: AFP

Az európai döntéshozóknak természetesen az a dolguk, hogy a részletes elemzés alapján dolgozzanak ki politikákat. Ez a cikk csak szemléltet, más elemzések témája lehet, hogy az ideológiai hév – amelyre példát adott a soros EU-elnök Magyarország miniszterelnöke, a versenyképességi paktumot ajánló Orbán Viktor elleni minapi politikai letámadás az Európai Parlamentben – milyen mértékben járul hozzá, hogy megoldások helyett Európa a problémákat gyűjtse.

Az Európai Unió versenyképességi lemaradása száz szálon fut – ezeket vette végig Mario Draghi, az Európai Központi Bank volt elnökének elemzése –, a probléma szemléltetésére ezekből egyet húztunk ki, mivel a napokban adja magát az összehasonlítás. 

Az S&P 500 és a Stoxx 600 tőzsdeindex

A legnagyobb tőzsdén jegyzett amerikai vállalatok részvényeinek teljesítményét követő S&P 500 index napról napra dönti a rekordokat, és hétfőn már majdnem 23 százalékkal volt a tavaly év végi szintje felett. Európai megfelelője, a Stoxx 600 ezzel szemben 10 százalékot sem emelkedett.

A különbség még szembetűnőbb, ha hosszabb időszakot nézünk meg. 

 

A folyamatosan tovább nyíló különbségre a Bloomberg’s Markets Live blog szerzői is felfigyeltek a harmadik negyedéves vállalati jelentések szezonjának kezdetén: az 524 pont körüli Stoxx 600 és az 5860-at kóstolgató S&P 500 közt soha se volt még ilyen rossz az arány, mióta az utóbbi idősora elindult az 1980-as években: több mint 11-szeres.

Az amerikai index az augusztusi kilengést kivéve május közepe óta határozottan felfelé lendült, a Stoxx 600 viszont nem tud komolyan elmozdulni a száznapos mozgóátlaga közvetlen környékéről.

A különbség tehát idén tovább nő, nem is lassan, miközben az európai gazdaság beragadt, a munkaerőpiac gyengélkedik, és Németország marad recesszióban – miközben az amerikai gazdaság kilábalóban van. A különbséget nem a monetáris politika adja, hiszen az Európai Központi Bank is várhatóan követi a Federal Reserve megkezdte gazdaságsegítő kamatcsökkentéseket.

Európa nincs a befektetők radarján, még az európaiakén is Amerika van

A Barclays stratégái szerint az európai részvények egyszerűen lekerültek a befektetők radarjáról, és az EKB kamatvágásai sem valószínű, hogy javítanak a helyzeten, hacsak Európa nem kötelezi el magát erősebben a gazdaságösztönzés mellett. Ismeretes: az utóbbi hetek legnagyobb figyelmet kapott hírfolyama a pénzügyi piacokon a Kínában, a világ második legnagyobb gazdaságában tervezett költségvetési ösztönzésről szólt. 

A pillanatnyi költségvetési és monetáris politikai helyzet természetesen nem azonos a strukturális mélységű versenyképességgel, az utóbbiról azonban sokat elmond a tőzsdeindexek dinamikája közti tovább nyíló különbség. Még akkor is, ha az amerikai indexben hatalmas súlyúak az Európából hiányzó technológiai óriáscégek (sőt ez a tény még inkább kiemeli a különbséget). 

Az európai tőkepiac versenyképességét javítaná, de eddig kevés látható sikerrel 

az európai tőkepiaci unió, amelynek fejlesztését a magyar EU-elnökség is kiemelt feladatnak tekinti.

Az európaiak sokat takarítanak meg, még többet is, mint az amerikaiak, de nincs egy hatékony, biztonságos és népszerű piacuk, ahol egyebet is vásárolhatnának nyugodtan, mint állampapírt – így az amerikaiak vagyona gyorsabban növekszik. 

Ami a vállalati eredményeket illeti, pillanatnyilag ezek sem az európaiak mellett szólnak – írta a Bloomberg, a Barclays adataira hivatkozva: az egy részvényre eső eredmény a Stoxx 600 vállalatai esetében átlag 2,6 százalékkal emelkedhet, míg az S&P 500 esetében 4,7 százalékkal. Európa gyenge pontjai különösen az autók és a luxustermékek.
 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.