BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Door to the fallout shelter

Amerika káoszra készül: luxusbunkereket építenek, ha kitörne a zűrzavar

Az amerikaiak most nem az atombombától tartanak, hanem a politikai zűrzavartól. Épp ezért építenek bunkereket és keresik a külföldi menekülő útvonalakat. A demokraták és a republikánusok egyaránt szoronganak, hogy mi lesz a novemberi elnökválasztások után.

Két fő iránya van a mostani politikai zűrzavarban az amerikaiak válságterveinek: az egyik az állampolgárság megszerzése olyan országokban, mint például Málta, a másik pedig az otthoni bunkerépítés.

Door to the fallout shelter
Nem bunker a bunker tengerálló ajtók nélkül / Fotó: GettyImages

Bunker alapfelszereltség a menekülő alagút

A Donald Trump elleni merénylet óta megnőtt az érdeklődés a bombabiztos otthoni megoldások iránt.  

Sokan azt hiszik, hogy polgárháború vagy forradalom fenyegeti Amerikát 

– mondta Ron Hubbard, a bunkereket építő Atlas Survival Shelters vezérigazgatója. Hozzátéve: a Donald Trump volt elnök elleni júliusi pennsylvaniai nagygyűlésen elkövetett gyilkossági kísérletet követően megugrott az érdeklődés az Atlas "szuperluxus" bunkerei iránt, melyek

 olyan csúcstechnológiás funkciókkal büszkélkedhetnek, mint a golyóálló ablakok, a tengerálló ajtók, a szabotázsbiztos légszűrők és a fertőtlenítő helyiségek. 

És persze, a menekülő alagút is alapfelszereltség a nagyobb modelleken, amelyek ára meghaladja a 200 ezer dollárt.

Múltbéli félelmekből táplálkozik a mostani szorongás

Bár a mai társadalmi szorongás olyan múltbeli félelmeket visszhangoz, mint az 1950-es évek nukleáris fenyegetése vagy a közelmúlt világjárványa, mégis más a mostani nyugtalanság, mert a politikai retorika súlyosbítja a helyzetet.

Amit most látunk, az egy újfajta szorongás, melyet a politikai szereplők vezérelnek és bátorítanak

 - hangsúlyozta Elaine May, a Minnesotai Egyetem történésze, aki az Amerika erőd című könyvében feltárta az amerikaiak növekvő elszigeteltségét, amit a valós és vélt fenyegetésekre adnak válaszként. 

 Az amerikai felnőttek 67 százaléka úgy gondolja, hogy 

a jelenlegi politikai légkör valószínűbbé teszi a politikai indíttatású erőszakot 

- állapította meg a YouGov közvélemény-kutatása a Trump-gyűlésen történt lövöldözés másnapján. Míg a Reuters-Ipsos ugyanebben az időben végzett közvélemény-kutatása szerint a válaszadók 79 százaléka egyetértett abban, hogy az Egyesült Államok spirálisan kicsúszik az ellenőrzés alól.

Népszerű az állampolgárság vásárlása is

Egyre több megkeresés érkezik hozzánk, mind demokrata, mind republikánus amerikaiak részéről, akik a novemberi választásokat követően, ideiglenesen Kanadába költöznének – mondta Jean-Philippe Brunet montreali bevándorlási ügyvéd. De népszerűek a befektetői állampolgárságot kínáló országok is, mint a karibi Antigua és Barbuda, valamint a mediterrán Málta, Portugália, Spanyolország és Görögország is.

A menekülés nem olcsó. Máltán 750 ezer eurós befektetés a beugró, valamint ingatlant kell vásárolni vagy bérelni az országban. Ráadásul, a szigetország évente közzéteszi az új állampolgárok listáját, vagyis korántsem diszkrét az ügylet.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.