BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Kibuktak a németek az UniCredit eljárásán, jöhet a lex Commerzbank

A hasonló meglepetések elkerülésére a berlini kormány törvénymódosításon dolgozik. A lex Commerzbank szigorítaná a tőzsdei műveletek bejelentési szabályait.

Németországban akkora megdöbbenést és felháborodást keltett az olasz UniCredit trükkös felvásárlási akciója, amellyel a második legnagyobb frankfurti bankóriást, a Commerzbankot kísérelte meg bekebelezni, hogy a német kormány állítólag már a lex Commerzbank tervezetén dolgozik.

Commerzbank
Jön a lex Commerzbank / Fotó: AFP

A megoldás pedig a tőzsdei cégek szigorúbb bejelentési kötelezettsége lenne. A berlini pénzügyminisztérium szóvivője szerint azt vizsgálják, hogy a pénzügyi eszközök, például a származtatott ügyletek nyilvánosságát hogyan biztosítsák.

Mint ismert, az UniCredit ilyen származtatott eszközökön, úgynevezett derivatívákon keresztül teljesen észrevétlenül növelte részesedését a Commerzbankban, mivel a származtatott pozíciókat csak 5 százaléktól kell jelenteni. A jövőben a küszöbértéket itt is 3 százalékra csökkenthetik, ahogy ez a részvények esetében már most is van.

Közben az UniCredit háza tájáról jött a hír, míg az olaszok Commerzbank-ügyben az EKB engedélyére várnak, hogy a bank megállapodott a szakszervezetekkel egy munkavállalói programról. Ennek keretében ötszáz új munkavállalót vesznek fel, miután ezer alkalmazott különböző ösztönzők hatására önként távozott.

A Bank Austria tulajdonosaként az UniCredit a közelmúltban Ausztriában is munkahelyeket épített le. Az ausztriai informatikai leányvállalatot – Unicredit Services GmbH – 2023 őszén zárták be. Ott 270 főt foglalkoztattak. Közülük mintegy hetvenen térhetnek vissza a bankhoz, ha találnak helyet nekik a szervezetben.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.