BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lelombozta a befektetőket a Delta Technologies

A BÉT-en jegyzett technológiai cég növekedési lendülete némileg alábbhagyott üzleti éve második felében, bár éves szinten még így is jelentős bővülésről számolhatott be a menedzsment. A Delta Technologies vezetői az összességében a vártnál lényegesen jobb számok dacára nem módosítják a folyó évre szóló várakozásaikat, és az osztalékfizetést is mellőznék.

Míg üzleti éve első felében a Delta Technologies konszolidált árbevétele 17,25 milliárd forint volt, keresztféléves, június végén lezárt üzleti éve végére meghaladta a 31,3 milliárd forintot – derült ki a hazai technológiai cég szerdán publikált beszámolójából, melyet az október 30-ra kitűzött közgyűlés előterjesztései között hozott nyilvánosságra a cég. Azaz a második fél évben csökkent a lendület, bár éves szinten még így is 166 százalékos volt a bővülés az előző üzleti évhez mérten.

Delta Businessman,Showing,Percentage,Icons,And,Up,And,Down,Arrow,Icons
Megtört a Delta ralija / Fotó: Shutterstock

Ezzel párhuzamosan a cég csoportszintű EBITDA-ja az előző félévi 2,18 milliárd forintról a pénzügyi év második felére 908 millió forintra csökkent. A társaság 332 százalékos bővüléssel egy év alatt összesen valamivel több, mint 3 milliárd forint EBITDA-t termelt. Az EBITDA-marzs pedig közel a triplájára, 9,65 százalékra ugrott. 

Az előzetes stratégiai célkitűzésekben szereplő tervszámokat, mind a bevételeket, mind az EBITDA-t, mintegy két-két milliárd forinttal sikerült túlszárnyalni. 

Az üzleti év első felében a társaság jól reagált az IT-szolgáltatások iránti növekvő keresletre, azonban a második fél évben már nem volt jellemző az élénkülés

– kommentált a menedzsment.

A nagyarányú bevételnövekedést magyarázza, hogy a cégcsoportnak ez volt az első olyan teljes üzleti éve, amelyben a korábban megvásárolt és a Delta System Kft. leányvállalatba beolvasztott társaságok, azaz a Delta Informatika Zrt. és a NewLine Kft. bevételeit is teljes mértékben beszámították.

Óvatos maradt a Delta menedzsmentje

A társaság igazgatósága az IT-üzletági sajátosságokkal, a szezonalitással és a hosszú távú ciklusokból eredő gazdasági folyamatok alakulásával, továbbá a digitalizációs célok megvalósítását finanszírozó EU-s források elmaradásával számolva a tervezettet jócskán meghaladó eredmény ellenére 

a jövőbeni tervszámokat nem módosítja. 

A lezárt üzleti évben termelt nyereséget pedig eredménytartalékba kívánja helyezni, azaz nem javasolja az osztalékfizetést.

A folyó üzleti évet 38,9 milliárd forint árbevétellel, 2,74 milliárdd forint EBITDA-val és 7,4 százalékos EBITDA-marzzsal tervezik.

 

A jelentés közzétételét követően a Delta Technologies részvényralija megtört, bár túlzottan nem esett be az árfolyam. Négy óra körül mintegy félszázalékos mínuszban, 73 forinton áll a részvény. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.