BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Close,Up,Of,A,Software,Developer,Working,On,A,Desktop

Elfogyott a lelkesedés, zsugorodik a globális PC-piac

Az idei harmadik negyedévben a PC-kiszállítások 5,6 százalékkal, 17 millióra nőttek az Egyesült Államokban, miközben az EMEA-régióban (Európa, Közel-Kelet, Afrika) 1,5 százalékkal csökkentek, az ázsiai és csendes-óceáni térségben pedig 8,5 százalékkal estek vissza.

Az idei harmadik negyedévben 1,3 százalékkal, közel 63 millióra csökkent a személyi számítógépek (PC) globális kiszállítása az előző év azonos időszakához képest, miután előzőleg három egymást követő negyedévben növekedést jegyeztek föl – áll a Gartner amerikai technológiai piackutató cég jelentésében.

Close,Up,Of,A,Software,Developer,Working,On,A,Desktop
Fotó: Shutterstock

Kitagava Mikako, a Gartner vezető elemzője azt mondta, hogy az MI-képes PC-k széles körének megjelenése nem vezetett a számítógépek iránti kereslet növekedéséhez, mivel a vásárlók még nem látják egyértelmű előnyeiket vagy üzleti értéküket. 

A szakértő szerint azonban a PC-piac még mindig növekedési pályán van, és globálisan a PC-k iránti kereslet 2024 végére nőni fog, 2025-ben pedig magabiztosabban fog bővülni, amikor csúcsra érnek a PC-frissítések a Windows 10 operációs rendszer támogatásának megszűnése miatt.

Az idei harmadik negyedévben a PC-kiszállítások 5,6 százalékkal, 17 millióra nőttek az Egyesült Államokban, miközben az EMEA-régióban (Európa, Közel-Kelet, Afrika) 1,5 százalékkal csökkentek, az ázsiai és csendes-óceáni térségben pedig 8,5 százalékkal estek vissza, részben a kiszállítások 10 százalékos csökkenésére a kínai piacon.

A Lenovo a piacvezető

A kínai Lenovo kiszállítása a harmadik negyedévben 2,5 százalékkal nőtt éves összevetésben, piaci részesedése a tavalyi harmadik negyedévi 25,3 százalékról 26,3 százalékra emelkedett, és ezzel megőrizte piacvezető helyét. Az amerikai HP kiszállításai 0,3 százalékkal nőttek, piaci részesedése 21,5 százalékra emelkedett a tavalyi harmadik negyedévi 21,2 százalékról.

A harmadik legnagyobb gyártó, a Dell kiszállítása 3,9 százalékkal esett éves összevetésben, piaci részesedése 16,2 százalékról 15,7 százalékra süllyedt. A negyedik helyen álló amerikai Apple kiszállításai 3,5 százalékkal nőttek, piaci részesedése 8,6 százalékról 9 százalékra emelkedett az idei harmadik negyedévben.

Már az oktatásba is beférkőzött a mesterséges intelligencia, és ez nem baj

Mára megkerülhetetlenné vált a digitális eszközök használata, és egyre közelebb kerülünk a mesterséges intelligencia (MI) rendszeres felhasználásához is az oktatás területén, de még mindig nem tudott eléggé elterjedni – véli a pénteki digitális oktatási konferenciát szervező Európa 2000 Gimnázium igazgatója, Papp András.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.