BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új 200 forintost dob piacra az MNB – jönnek új emlékérmék is

A Magyar Nemzeti Bank új emlékérméket jelentett be, köztük a forgalomban lévő kétszázforintos is kap egy új hátoldalt. A másik két emlékérme névértéke 30 ezer és 7500 forint lesz, és mindegyikük az aradi vértanúk előtt fog tisztelegni.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) október 6-án, az aradi vértanúk emléknapján 13 szögletű belső peremmel ellátott, nagy méretű, 30 ezer forintos címletű ezüst emlékérmét, és annak 7500 forintos címletű színesfémváltozatát bocsátja ki a magyar függetlenségért életüket adó mártírok kivégzésének 175. évfordulója alkalmából. A jegybank az emlékérmék mellett hazánk első alkotmányos miniszterelnöke, Batthyány Lajos tiszteletére a 200 forintos forgalmi érme emlékváltozatát is kibocsátja. A különleges 200 forintos pénzérme egymillió példányban kerül forgalomba, míg az ezüst emlékérmék hatezer, a színesfémváltozatok nyolcezer példányban verhetők. Az emlékérméket Kósa István éremművész, a 200 forintos megújult tematikai oldalát Kovács Zoltán szobrászművész tervezte.

forint, 200 forintos, emlékérme
Új 200 forintost dob piacra az MNB, jönnek új emlékérmék is / Fotó: AFP

Az 1848–1849. évi szabadságharcban betöltött szerepük miatt 175 évvel ezelőtt, 1849. október 6-án a forradalom 13 honvédtisztjét Aradon kivégezték. Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú kivégzésének 175. évfordulója alkalmából 

  • az MNB 200 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot, valamint
  • nagy méretű, 13 szögletű belső peremmel ellátott, 30 ezer forintos címletű ezüst emlékérmét, és annak
  • 7500 forintos címletű színesfém-változatát bocsátja ki a nemzeti gyásznapon.

A kibocsátásra kerülő 200 forintos forgalmiérme-emlékváltozatok névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 200 forintos érme címletoldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott Lánchíd-ábrázolás helyett lent, a peremig kifutóan gróf Batthyány Lajos mellképe látható, amely Barabás Miklós olajfestménye alapján készült. A gyöngysorszegélyen belül, bal oldalon, lent, vízszintesen a „2024” verési évszám, fölötte, köriratban a „BATTHYÁNY”, jobb oldalon, köriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat olvasható. 

A 200 forintos emlékérme hátoldala / Fotó: MNB

Az érme tematikai oldalát Kovács Zoltán szobrászművész tervezte. Az érme technikai paramétereiben megegyezik a készpénzforgalomban használt 200 forintos bimetál érmékkel: az érme külső része (körgyűrű) réz (75 százalék), nikkel (4 százalék) és cink (21 százalék) ötvözetéből, belső része (mag) réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből készült. Az érme külső átmérője 28,30 milliméter, a mag átmérője 17,90 milliméter. Az érme peremvastagsága 2 milliméter, súlya 9 gramm, széle szaggatottan recézett.

A 200 forintos forgalmi érme emlékváltozata egymillió példányban készül. 

Tekintettel az évforduló jelentőségére, az MNB „Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú” megnevezéssel 30 ezer forint névértékű ezüst és 7500 forint névértékű színesfém emlékérmét is kibocsát, melyek elsődleges szerepe a méltó megemlékezés, tisztelgés a magyar nemzeti függetlenségért és önrendelkezésért küzdő vértanúk előtt. Az emlékérmék a készpénzforgalomban nem játszanak szerepet. Az ezüst és színesfémváltozatok éremképileg megegyeznek, mindössze az értékjelzésük tér el.

A 30 ezer forint névértékű ezüstérme / Fotó: MNB

A „Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú” emlékérmék elő- és hátlapja egyaránt 13 oldalú belső peremmel rendelkezik, mintegy utalásként a kibocsátás apropójára. Az emlékérmék előoldalán Batthyány Lajos – Barabás Miklós festménye alapján készült – félalakos portréja látható. A portrétól balra, köriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat, jobbra, három egymás alatti sorban a „30000” és „7 500” értékjelzés, a „FORINT” felirat és a „BP.” verdejel, illetve függőlegesen Batthyány Lajos kézjegye olvasható.

A „Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú” emlékérmék hátlapján, bal oldalon egy kopjafa stilizált ábrázolása látható, melybe illesztve, fent a vértanúk kivégzésének évét jelölő „1849” felirat, alatta, kivégzésük sorrendjében, két-két sorba szedve a 13 aradi vértanú neve, lent a „2024” verési évszám olvasható. A hátlap jobb oldalán az aradi Szabadság-szobor (Zala György szobrászművész alkotása) részletének ábrázolása látható. A hátlap szélén, jobbra fent, köriratban az „ARADI VÉRTANÚK” felirat olvasható, lent, középen Kósa István tervezőművész mesterjegye látható.

A 7500 forint névértékű emlékérme / Fotó: MNB

Mindkét emlékérme átmérője 52,50 milliméter, szélük recézett. 

A 30 ezer forint névértékű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből tükörfényes, míg a 7500 forint névértékű színesfém változat réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből selyemfényes (BU) kivitelben készült. 

Az ezüstérme súlya 77,76 gramm, a színesfém változaté 76,50 gramm. Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: az ezüstérméből 6000, míg a színesfém érméből 8000 darab verhető.

Az emlékérmék értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a „Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú” ezüst emlékérme – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg, a kibocsátást követő első munkanaptól, azaz 2024. október 7-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.