BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tavalyelőtt láttunk ilyet utoljára, 402 forint felett az euró

Folytatódik hétfőn is a régiós devizák vesszőfutása. A forintot is mélybe rántó tényezők közül kiemelkedik a közel-keleti háborús helyzet és az amerikai munkerőpiac vártnál erősebb számai.

Máfél éves mélypontra esett hétfő délelőtt a forint, az euró árfolyama 402 forint fölé lőtt ki, majd kissé, 401,70-ig visszahúzodott a bankközi devizapiacon. A dollár 366,8 forint közelébe jött fel. A nemzetközi tőkepiacokat még mindig a vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adatok miatt izmait mutogató dollár és a közel-keleti háborús feszültség határozza meg. 

A román lej árfolyama stabilabb, mert a jegybank menedzseli, a forint árfolyama azonban szabadon lebeg  
Stack,Of,Lei,Romanian,Money.,Ron,Leu,Money,European,Currency
Tovább gyengült a forint / Fotó: Shutterstock

Hasonló mozgás látszik a régiós devizák esetében is. A cseh korona ugyan valamelyest erősödött a forinttal szemben, ám a zloty gyengült a magyar devizával szemben is. Érdekes módon a forint erősödni tudott a brit fonttal szemben.

Esik a vezető német, francia és olasz tőzsdeindex is, bár a BUX 0,3 százalékkal emelkedett. Ebben nem kis szerepük van az emelkedő kőolajárak miatt 0,9 százalékkal erősödő Mol-részvényeknek.

A közel-keleti konfliktusban megfigyelők vészjósló jezésként értékelik, hogy Irán váratlanul leállította a légi közlekedést.

A héten számos makrogazdasági szám érkezik, melyek közül kiemelkedik az egyaránt csütörtökre várható magyar és amerikai inflációs jelentés.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.