BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ha a forint szenved, nézd a cseh koronát: földbe döngölték a németek

Nincs jó napjuk a közép-európai devizáknak. A cseh korona euróárfolyamát hathetes mélypontra ütötték, és az ok egy olyan európai fejlemény, amely vélhetően a forinton is nyomot hagy.

Hathetes mélypontra ütötték a cseh korona árfolyamát az euró ellenében kedden délelőtt. Nem lehet meglepetés azoknak, akik olvasták a Világgazdaság jelentését arról, hogy amerikai jegybanki hírek miatt gyengült a forint, csakhogy a csehek esetében egy olyan európai kihatású másik tényező is jelentkezett, amely bennünket szintén nyugtalaníthat.

A forint árfolyama: a cseh jegybankot figyelik és még inkább Kínát Banknotes,And,Coins,From,Different,Countries,On,Denim:,Polish,Zlotys,
Hideg zuhanyt kaptak a közép-európai devizák árfolyamai, a cseh korona vezette a gyengülést, de a forint is kapott belőle / Fotó: Shutterstock

A cseh korona gyengülése mögötti hírről szintén részletesen írtunk: egy évvel a szövetségi választások előtt lesújtó előrejelzés érkezett a német gazdaságról, növekedés helyett várhatóan idén is stagnálni fog. A hatás meg is mutatkozott a kedden közzétett szeptemberi cseh beszerzésimenedzser-index (BMI) adataiban: a fő index bőven a stagnáló feldolgozóipari aktivitást jelentő 50 pont alatt maradt, sőt az augusztusi 47,7-ről 47 pontra mérséklődött.

Miért számít ez Csehországnak? Mert a cseh gazdaság sincs jó állapotban, és a magyarhoz hasonlóan erősen függ a legnagyobb európai gazdaságtól. Nem véletlen, hogy egy évvel a cseh választások után támogatottságban a kormány „csehül” áll, és a regionális és részleges szenátusi választásokon előretört Andrej Babis volt miniszterelnök a magyar Fidesszel szövetséges ANO pártja. 

A gyenge kereslet marad a belföldi termelők No 1. problémája. A csökkenés nemcsak a teljesítmény volumenében folytatódik, de az új rendelésekben is, ami kellemetlen a következő hónapok aktivitására nézve

– írta jegyzetében Dominik Rusinko, a CSOB elemzője.

A cseh korona árfolyama vezette a régiós gyengülést

Miközben a dollár magához térése általánosan visszavetette a héten a feltörekvő devizákat, 

a közép-európai régióban a cseh korona vitte a prímet a gyengülésben. 

Kora délutánra egyötöd százalékot gyengült az euró ellenében, 25,269 környékére, valamivel többet, mint a forint, amely 397,88 körül járt, szintén többhetes mélységekben. 

Némi reményt nyújthatott a héten a régiós devizák árfolyamának, hogy kedden megkezdte kétnapos ülését a lengyel jegybank, és innen aligha várható olyan jelzés, hogy követnék a cseh és a magyar jegybank kamatcsökkentéseit. 

Ennek ellenére a gyengülésbe beszállt a zloty is, bár százalékos mértékben fele annyit veszített, mint a cseh korona vagy a forint. Hozzáteendő: a lengyelek körülbelül négyszer nagyobb belső piaca a gazdaságuk részére védelmet jelent az olyan ártalmas külső behatásokkal szemben, mint a cseh vagy a magyar számára a német bajok.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.