BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Karnevál a Carnival fedélzetén

A pandémia idején az összeomlás szélére került utazási szektor ma már él és virul. Jeles képviselője, a tengeri hajóutakat szervező Carnival a tőzsdén is szép jövő előtt áll.

Minden alkalommal, amikor ügyfeleknek ajánlok egy részvényt vagy kötvényt, alaposan belevetem magam az adatok tengerébe, legyen az bármilyen ipar, szektor vagy devizapiac. Minden évben vannak mániák, melyek mozgatják a fantáziákat: az évtized elején a Covid miatt számos vállalatot sújtottak nehézségek, kézenfekvő volt shortolni a részvényeket. 

Carnival Mardi Gras cruise ship departs from Port Canaveral
Karibi körútra indul a Carnival Mardi Grass nevű kirándulóhajója / Fotó: Anadolu via AFP

Most, évekkel később viszont még mindig vannak vállalatok, amelyek radar alatt mozognak, a Carnival Cruise Line is ilyen tengeren hajózik.

Partra sodródott a Carnival

Ahogy a turizmus leállt a pandémia terjedésével, úgy futott zátonyra a vállalat is (szinte minden más iparággal egyetemben), partra vetett halként küzdöttek az életben maradásért hónapokon keresztül. Azóta a szabadidős körutazások iparága a második reneszánszát éli. 

Ez többek között köszönhető a széles körű szórakozási lehetőségeknek fiatalabb és idősebb korosztályok számára egyaránt, a kedvező árazásnak, valamint a hajózási útvonalaknak és a széles desztinációkínálatnak. 

A floridai székhelyű anyavállalat 2024–2027-es tervei között szerepel az útvonalak bővítése és a hajók számának növelése. A Cruise Lines International Association számításai szerint 

a szektor idei utasszáma 34,7 millió körül tetőzhet, a tavalyi 31,7 milliós rekordot túlszárnyalva, 

2027-re pedig 39,7 milliós foglaltságot várnak. Ahogy azt Matt Boss, a JPMorgan Chase szabadidős és kiskereskedelmi szektor vezetője nemrégiben megjegyezte: „Úgy látjuk, hogy a fogyasztók egyre inkább az értékre összpontosítanak a diszkrecionális kategóriákon belül, a körutazások és a szárazföldi alternatívák közötti értékkülönbség ma 25-30 százalék, szemben a járvány előtti 10-15 százalékkal.”

A Carnival a legutóbbi gyorsjelentését szeptember 30-án tette közzé, ez a korábban vártnál kedvezőbb lett, 

az árbevétel több mint egymilliárd dollárral nőtt éves alapon, míg az adózott eredmény 60 százalékkal lett magasabb, mint tavaly. 

Emellett 2024-ben már harmadszorra emelte meg az idei évi profitvárakozását a társaság: az év végére már 6 milliárd dolláros tisztított EBITDA-t vár a CCL. Még fontosabb hír, hogy a vezérigazgató elmondta: 2025-re az utazások nagyjából felét már lefoglalták, rekordárak mellett. 

A pozitív hírek ellenére meg kell jegyezni, hogy a Carnivalnak továbbra is magas az eladósodottsága, a Net debt/ EBITDA ~4,7x, azonban a csökkenő kamatlábak és az emelkedő nyereség miatt a társaság fokozatosan építi le az adósságát.

Amellett, hogy szektorális növekedést várnak a legnagyobb elemzőházak és bankok is, a Citi 12 hónapos célárfolyama 28, a Barclaysé 26, de a JPMorgan-é is 25 dollár, azaz a jelenlegi 20 dolláros jegyzéstől számítva is 15-40 százalékos emelkedési lehetőség van a vállalat részvényeiben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.