BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A piacok is rettegnek a Milton hurrikántól: bődületes veszteségekre készülnek a katasztrófakötvény-befektetők

A természet ellen fogadó befektetők az elmúlt években hatalmas profitra tettek szert, a Milton hurrikán érkezése azonban még a nemrég tomboló Helene-nél is nagyobb érvágás lehet számukra. A katasztrófakötvény-befektetők az elmúlt években gyakorlatilag nem tudtak mellényúlni – az idei második fél év azonban brutális csapást mérhet brókerszámláikra.

Nemcsak a floridai lakosoknak, de a katasztrófakötvények befektetőinek is hatalmas csapást jelent majd az Amerika partjait hamarosan elérő Milton hurrikán, az elmúlt évek bombabevételén hosszú idő után most szinte először veszthetnek rajta a befektetők – vélik a Bloombergnek nyilatkozó elemzők.

Milton, katasztrófa, katasztrófakötvény,
Hatalmasat lehetett az elmúlt években kaszálni a katasztrófakötvényeken, az idei hajrá azonban brutálisan fájdalmas lehet / Fotó: AFP

Mik azok a katasztrófakötvények?

A katasztrófakötvények a vállalati adósságok egy olyan alfaja, amelyet legtöbbször biztosítócégek bocsátanak ki, saját kockázatuk fedezésének céljából. Ezek a kötvények általában tetemes kamatot fizetnek a befektetőiknek, ellensúlyozandó azt a lényeges kockázatot, amelyet azok az adósságok felmarkolásával vállalnak. A katasztrófakötvények ugyanis csak addig jó vételek, amíg nem történik katasztrófa: akkor ugyanis minden borul. 

Ha 

  • lecsap egy hurrikán, 
  • tarol egy tornádó, vagy 
  • megindul a cunami,

a befektetők szinte biztosan minden tőkéjüknek búcsút inthetnek: az általuk befizetett összeget ugyanis a biztosítócégek szabadon felhasználhatják saját kötelezettségeik, az általuk biztosított ügyfelek kárigényének kielégítésére

a befektetők így sok esetben teljes befizetett pénzüket elveszthetik.

A katasztrófakötvények, amelyeket az angolban csak cat bondként (a catastrophe szó rövidítéseként) emlegetnek, az elmúlt években tettek szert igazán nagy és széles körű népszerűségre, a biztosítócégek ugyanis a klímaváltozás miatt egyre jobban félnek a természeti csapásoktól, kötelezettségkielégítési képességük biztosítása érdekében ezért hajlandók voltak vaskos prémiumot is fizetni a kalandvágyó befektetőknek – ez idáig azonban csak kevésszer jött be nekik a dolog, a befektetők pedig hatalmas pénzeket kerestek a vállalatok félelmein. 

Bombavétel volt, most viszont remeghetnek a katasztrófakötvény-tulajdonosok

A katasztrófakötvények árfolyamát követő Cat Bond Total Return Index (mely a kötvények kifizetéseit is beleszámolja az árfolyam változásába) csak tavaly 20 százalékot erősödött, az elmúlt húsz év során pedig több mint 300 százalékkal került feljebb a szektorális mutató.

 

A Bloombergnek nyilatkozó elemzők kiemelték: a 2022-es Ian hurrikán 60 milliárd dollárnyi kárt okozott Amerikában, a Miltonnal kapcsolatban viszont ennél jóval nagyobb, 75-150 milliárd dolláros kárra számítanak a szakértők – ennek azonban messze nem az egészét a katasztrófakötvény-tulajdonosok viselik majd, hanem többségében a biztosítók saját zsebükből, de a pontos arányok egyelőre nem ismertek. 

A szakértők kiemelik, még az alig egy hónappal ezelőtt lezajlott Helene hurrikán kárrendezése is folyamatban van, annak a csapásnak a kapcsán pedig

a katasztrófakötvény-befektetők 8-14 milliárd dollárnyi tőkét veszíthetnek majd el,

a Milton által okozott károk pedig még erre tevődnek majd rá – fájdalmas időszak lesz így a második fél év a természet ellen fogadók számára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.