BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot lehet most kaszálni ezeken az állampapírokon – élesnek ígérkezik a verseny

A francia kormány szorult helyzetben folyamodik kötvénykibocsátáshoz, minden adott, hogy busás hozamokat tehessenek zsebre a befektetők. A friss kötvénybonanza azonban nem rizikómentes.

Franciaország látványos és minden bizonnyal fájdalmasnak bizonyuló kötvénykibocsátásba kezd alig pár nappal azelőtt, hogy Michel Barnier miniszterelnöke ismertetné a parlamenttel, pontosan hogyan is szeretné visszaszorítani az ország bődületes költségvetési hiányát, illetve visszaszerezni a nemzetközi befektetők Franciaországba vetett bizalmát – írja a Bloomberg.

Bond,Indices, kötvény, francia kötvény, kibocsátás, adósság,
A francia kötvénykibocsátásnak a befektetők lehetnek a nagy nyertesei / Fotó: alexskopje

A kötvénybefektetők nevethetnek a végén

A csütörtöki kötvénykibocsátással a francia kormány 12 milliárd euró forrást szeretne bevonni 10 és 30 év közti lejáratú állampapírok piacra dobásán keresztül, ami ugyan átmeneti előrelépést jelentene a költségvetés hiányának enyhítése felé, hosszabb távon viszont kifejezetten fájdalmasnak bizonyulhat a francia kormány számára. Azzal ugyanis, hogy a hitelfelvételre egy igazán rossz bőrben lévő fiskális egyenleg mellett kerül sor, a befektetők kifejezetten kockázatos vételként tekintenek majd a francia állam adósságára, 

a kötvényeket így busás kockázati prémium mellett tudják csak piacra dobni.

A helyzeten pedig az sem segít, hogy a francia kormánynak a jelenlegi állás szerint nincs meg a kellő többsége a parlamentben a jövő évi költségvetés elfogadásához, így a Bloomberg szakértői szerint Barniernek jó eséllyel különleges alkotmányos eszközökhöz kell majd folyamodnia, hogy szavazás nélkül átnyomja a büdzsét a honatyákon.

A befektetői aggodalom pedig a kötvénypiacon már a csütörtöki kibocsátás megkezdése előtt is látszik: a német és a francia 10 éves adósság hozamkülönbözete már most 8 éves csúcson jár, a friss kibocsátás pedig az elemzői számítások szerint gyakorlatilag biztos, hogy olyan magasra tolja majd a lécet, amit legutóbb 2012-ben, az eurozóna-válság során lehetett látni a piacon.

Keresleti oldalról azonban, részben a busás várható hozamok nyomán, minden bizonnyal mégsem lesz gondja a franciáknak a friss kötvénykibocsátás során: az ország legutóbbi aukcióin ugyanis rendre hatalmas volt a befektetői érdeklődés, mind júniusban, mind júliusban több mint kétszer annyi kötvényre érkezett licit, mint amennyit végül eladtak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.