BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
richter_LUS_8774

Milliárdokban mérhető elismerést kasszírozott a Richter

Újabb együttműködési szerződést kötött a Richter régi partnerével, az amerikai AbbVie-vel – jelentették be csütörtökön. Megkérdeztük az elemzőt, hogy mit jelent ez a Richter szempontjából, mennyivel növeli a részvények értékét.

A Richter Gedeon kutatási potenciáljának és szellemi tőkéjének az elismerését húzza alá ismételten az amerikai szektortárssal, az AbbVie-vel kötött együttműködési megállapodás, melyet csütörtökön, tőzsdezárás után jelentett be a hazai tőzsdei társaság – mondta a Világgazdaságnak Miró József, az Erste vezető elemzője.

richter_LUS_8774
Újabb fontos lépést tett a Richter / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Szép összeget kap idén a Richter, ám a hosszú távú hatás még fontosabb 

Nem is annyira a 25 millió dolláros előleg rövid távú hatása a fontos, bár a világ – piaci kapitalizáció alapján számított – 27-ik legnagyobb vállalatától kapott előleg forintban több mint 9,3 milliárdot nyom a latban a Richternél, és az év végi adózott eredményen is nagyjából 7 milliárd forinttal lendít, hanem az újabb együttműködés ténye, ami a két cég közötti évtizedes közös munka következő szakasza előtt nyit kaput, segítve a Vraylar szabadalmi védettsége utáni időkre való felkészülést.

Ráadásul a 25 millió dolláros előleg kifizetését nem is vette, mert nem is vehette még a Richter figyelembe az éves eredmény-előrejelzésében, így az előzetes adatokhoz mérten a jelenlegi negyedévben elszámolandó kifizetés részvényenként 40-50 forinttal növeli a vállalati profitot. 

A megállapodás amúgy nem a cariprazine-tartalmú Vraylar antipszichotikum további felhasználási területekre történő bevezetésével kapcsolatos, hanem teljesen új molekulák potenciális kutatását, fejlesztését segíti elő a neuropszichiátria területén – fejtette ki az elemző.

Jön a Vraylar II. is

A két cég közötti együttműködésnek van még egy fejezete a Vraylaron és a csütörtökön megkötött megállapodáson felül, ez pedig a Vraylar II.-nek is nevezett ABBV-932 elnevezésű hatóanyag fejlesztése, amely klinikai vizsgálatának első fázisában van, és várhatóan idén lép be a második fázisba, a bipoláris depresszió és a generalizált szorongásos zavar indikációiban. 

A depressziós, szorongásos betegségek amúgy az egyik legnagyobb egészségügyi területnek számítanak, amelyen egyre nő a kereslet a hatásos készítmények iránt. 

A megállapodás értelmében egyébként a Richter a jövőbeni fejleményektől függően mérföldkő- és jogdíjkifizetésekre is jogosult lesz. Az új gyógyszerek felett az AbbVie szerzi meg a kereskedelmi jogokat világszerte, kivéve a Richter hagyományos piacait, vagyis az EU-t, Oroszországot és a többi FÁK-országot.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.