BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Robottaxival robbantana a tőzsdén Elon Musk

30 ezer milliárd dolláros Tesla kapitalizációt remél az új technológiától Elon Musk. A milliárdos két robottaxit is bemutatott csütörtökön. A modellek induktív töltést fognak használni, csatlakozó dugó helyett, az autó egy töltőpadon halad át. De ezzel sem győzte meg a befektetőket: adják a részvényt.

Nem hatotta meg a piacot Elon Musk robottaxija. Csütörtökön a bemutató előtt még emelkedett a Tesla, végül mégis közel 1 százalékos mínuszban zárt a részvény. Míg a pénteki tengerentúli nyitás előtti kereskedésben 6 százalékot esett. Pedig a különc milliárdos, aki évek óta lobogtatja terveit a Wall Streeten, két pedálok és kormánykerék nélküli modellt is bemutatott, melyek embereket vagy rakományt szállíthatnak a városokban.    

Robottaxi, pedálok és kormánykerék nélkül / Fotó: Tesla press

Texasban tesztelik a szoftvert

Az egyik modell a mandula alakú Cybercab, egy kétüléses autó, amelyet robotaxiként való működésre terveztek, s kevesebb, mint 30 ezer dollár lesz az ára. A Tesla azt tervezi, hogy 2027 előtt megkezdik a Cybercab gyártását. Bár Musk most előre figyelmeztetett:

Hajlamos vagyok optimista lenni az időkeretekkel kapcsolatban.

Előbb még a Tesla jövőre Texasban és Kaliforniában bevezeti az úgynevezett felügyelet nélküli „Full Self-Driving” szoftver teljesen autonóm verzióját. A program a Model 3 és a Model Y járműveken fut majd, de a részletek még nem világosak. Nem tudni, hogy az ügyfelek mikor tölthetik le, s mikor utazhatnak ilyen autókban.

A csütörtöki bemutatón két tucat Cybercab és három tucat más Tesla futott felügyelet nélküli „Full Self-Driving” szoftverrel az eseményen, s a vendégek kipróbálhatták a járműveket. 

Csupa rejtély a Robovan

Igazi meglepetés volt a másik modell, a Robovan. A Tesla egy tégla alakú járművet mutatott be, látható kerekek nélkül. És amikor az ajtók kinyíltak, nagy csoport áramlott ki az utcára, felfedve két üléssort mindkét oldalon. Ez a modell egyszerre 20 embert képes szállítani.

A Tesla

új akkumulátortöltő technológia bevezetését tervezi 

a Cybercab és a Robovan modelleken. 

A mai elektromos járművektől eltérően, amelyek töltőcsatlakozókkal rendelkeznek, a robotaxik az induktív töltésnek nevezett módszert fogja használni, ahol az autó egy töltőpadon halad át. 

Homályos a robottaxi üzleti modellje

Musk szerint ez a bemutató a vállalat legjelentősebb pillanata volt a Model 3 2017-as tömegtermelése óta. A Wall Street Journal szerint, fontos körülmény, hogy a milliárdos akkor fordul a robotika és a mesterséges intelligencia felé, 

amikor a Tesla jövedelmezősége csökken, 

s az elektromos autók iránti szélesebb körű fogyasztói érdeklődés visszaesett. 
Optimizmusban nincs hiány. Musk úgy véli: az új technológiák révén a Tesla piaci értéke akár 30 ezermilliárd dollárra nőhet, ami közel 40-szerese a jelenlegi értékelésnek.

Megválaszolatlanul hagyott számos kérdést, Így például a robottaxi üzleti modelljének részleteit. Egyelőre nem tudni, hogy Uber-szerű fuvarmegosztó alkalmazásról lesz-e szó. Musk nagy vonalakban írta le a jövőt, Cybercab nyájról beszélve, melyet egy „pásztor” felügyel.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.