BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Mario welcomes you in ancient city Kyoto

Sport, játék és streaming a szaúdi befektetések fókuszában

Amelyik sportban pénz van, ott idővel garantáltan megjelennek a szaúdiak állami befektetési alapjuk, a PIF révén. Először nézelődőként, aztán tulajdonosként. Most a sportközvetítések piacára nevezett be a szaúdi tőke.

Igencsak aktivizálta magát a szaúdi petrodollárok befektetésével foglalkozó Public Investment Fund (PIF), amely a játékiparban és a streamszolgáltatások piacán erősítené jelenlétét. Japán sajtóértesülések szerint a PIF a Nintendo játékkonzol és -programgyártóban növelné eddig megszerzett részesedését, ám utóbb a hírforrás, a Kyodo News annyiban helyesbített, hogy a szaúdiak egyelőre nem határozták el, hanem csak a „lehetőségét” vizsgálják annak, hogy 8,58 százalékos tulajdonrészüket növeljék. 

szaúdi tőke a Nntendóban
A Nintendo első múzeuma a múlt héten nyílt meg Kiotóban. Ahogy a látogatók úgy a szaúdi pénzemberek is lőnek mindenre. / Fotó: AFP

Szükség is volt a korrekcióra, hiszen az augusztus óta terjengő piaci pletykákra a Nintendo részvényárfolyama 21 százalékos ralit teljesített a tokiói tőzsdén.

Mit jelenthet a „barátságos” szaúdi ajánlat? 

Az azért sokatmondó, hogy Fejszál bin Bandar, a PIF játékportfólióját összelegózó alelnök épp Tokióban jártában finomított a hírügynökség megfogalmazásán, miközben újabb félreérthető feladvány megfejtését bízta a képzeletre. 

Szavai szerint nincs ok semmilyen okuk a sietségre a PIF-részesedésének növelése kapcsán, s ha erre kerülne sor, azt „barátságos módon” teszik. Hogy Fejszál bin Bandar ezalatt mit értett, azt nem fejtette ki, de megfogalmazása arra utal, nem a cégvezetés és a tulajdonostársak háta mögött kezdik meg a részvények felvásárlását.

A szaúdiak egyébként valóban játékos természetűek, a PIF

  • a Nexon,
  • a Capcom és
  • a Koei Tecmo

videójátékkészítő társaságokban is kiépített kisebb-nagyobb pozíciókat. 

A Nintendo várhatóan 2025 első hónapjaiban dobja piacra a vadonatúj Switch 2-t, amelyhez nagy reményeket fűznek. 

Super Mario figurine
A legendás Super Mario is kíváncsian várja a fejleményeket /Fotó: APA-PictureDesk via AFP

Mindenesetre az a kezükre játszik, hogy a nagy játékkonzolos cégek – élükön a PlayStationnel piacvezető Sonyval és az Xbox-szériával taroló Microsofttal –, egyelőre nem adták jelét, hogy bekéredzkednének a kézi konzolok terén bivalyerős Nintendo homokozójába. 

Az alapításának 135. évfordulóját a múlt hónapban megünneplő vállalat aligha bánkódik emiatt. Pedig a Nintendo tartós népszerűsége jól példázza, hogy egy olcsóbb, könnyen népszerűsíthető kézi konzollal is hatalmas bevételeket lehet produkálni.

Néznek, mint a fociban

A főként a Saudi Aramcótól, azaz a nemzeti olajtársaságtól befolyt, jobban mondva osztalékként elszedett dollármilliárdok a futballpályák környékén is jól hasznosulnak, bár ennek leméréséhez egy olyan sportesemény kellene, mint a 2026-os észak-amerikai rendezésű labdarúgó-világbajnokság, amely valós képet mutatna az európai, afrikai és dél-amerikai világsztárok összevásárlásától a felemelkedést remélő szaúdi futballnak. 

A PIF várhatóan hamarosan gondoskodik arról, hogy ha már művelni nem tudnák magas szinten és eredményesen ezt a sportot, akkor legalább nézni tudják és tanulni az előttük járó nemzetektől. Ebben segítheti őket Sir Leonard Valentinovich Blavatnik, az ukrán származású brit-amerikai üzletember, a DAZN sportstreaming csatorna tulajdonosa. Többi között 

a PIF azon jelentkezők között van, akik a DAZN 10 százalékos tulajdonrészét megtestesítő és egymilliárd dollárra taksált részvénycsomagjáért versenybe szálltak. 

S ahová ők be szeretnének szállni, ott általában tárt karokkal várják őket – és a pénzüket. Ha pedig Ronaldo és Benzema nem lenne elég, akkor a DAZN különösen vonzó lehet számukra a futball hazai megkedveltetéséhez, ugyanis az európai topbajnokságok közül

  • a német Bundesliga,
  • az olasz Serie A,
  • a francia Ligue 1
  • és a spanyol La liga

mérkőzéseit ők streamelik.

Az irgalmatlanul magas jogdíjak miatt viszont a szolgáltatás egyelőre veszteséges. Nem is kicsit: az üzemi veszteségük az utolsó nyilvános, 2022-es adat szerint – 2,1 milliárd dolláros bevétel mellett – meghaladta az egymilliárd dollárt, de ebben a gyors terjeszkedés is nagy szerepet játszott. 

firo: 09/17/2024, football, soccer, Champions League, season 2024/2025, 1st matchday, FC Bayern Munich - Dinamo Zagreb,
A DAZN riporterei már a pálya tartozékának számítanak a Bundesligában /Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Bravatnik viszont a Reuters információi szerint egyszerre több vasat tart a tűzben, a DAZN feltőkésítéséhez és a 10-12 milliárd dolláros értékelés eléréséhez három befektetői körrel is tárgyal – méghozzá lassan egy éve.

Fejedelmi többes: teniszsztárok Rijádban

A sport azonban nem csak fociból áll, a DAZN amerikai futballt is közvetít, ahogy baseball meccseket és bokszmérkőzéseket is. A szaúdiak pedig a golfot, a teniszt és a Forma 1-et is szeretik, ezekbe is hatalmas pénzeket ölnek. Ennek legújabb megnyilvánulása az október 16 és 19. között Rijádban rendezendő Six Kings Slam torna, amelyen hat világklasszis teniszező,

  • Rafael Nadal,
  • Carlos Alcaraz,
  • Novak Djokovic,
  • Jannik Sinner,
  • Daniil Medvedev és
  • Holger Rune

méri össze a tudását, hogy a nyertes hazavihesse a 6 millió dolláros fődíjat. 

Persze, a többiek sem szomorkodhatnak, minden induló megkapja a maga 1,5 millió dollárkáját azért, hogy ütőt fogott a kezébe.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.