BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Asian,Family,Sitting,On,Couch,At,Home,Watching,Tv,,Rear

Megőrültek a tajvaniak? Kínai inváziót játszanak a gyerekekkel!

Korábban kerülte a tajvani szórakoztatóipar a kényes témát. Most könyv, tévésorozat, képregény, társasjáték dolgozza fel a kínai invázió szcenárióját. Közben a tajvani hadsereg is háborúra készül.

Egymillióan látták a Zero Day (Nulladik nap) című 10 részes tajvani tévésorozat előzetesét, mely egy fiktív kínai támadást mutat be, s novembertől vetítik a szigetországban.  A disztópikus televíziós történethez, többek közt, társasjáték is kapcsolódik, mely tartalmas és a gyerekek számára nagyon tanulságos családi programot kínál a tajvaniaknak.

Játék a kínai invázió /Fotó: Zero Day Official

Eddig kerülték a kínai invázió kényes témáját

A Peking által el nem ismert szigetállam szórakoztató ipara és kulturális szektora évtizedek óta kerüli ezt a kényes témát. Most annál szélesebb spektrumot ölelnek fel. A témával való közelmúltbeli kacérkodások között szerepel  egy disztópikus regény, amely a Peking által uralt jövőbeli Tajvanon játszódik, aztán egy többkötetes képregény, amely azt festi le, amint

Donald Trump amerikai erőket küld egy invázió visszaverésére, 

és egy társasjáték, amely arra hívja a játékosokat, hogy szimulálják a kínai támadással szembeni ellenállást. 

A felszínen úgy tűnhet, hogy a tajvani emberek nem érzik a fenyegetést, de a valóságban nagyon is létezik ez a félelem 

- mondta Cheng Hsin-mei, a Zero Day producere és vezető forgatókönyvírója. Hozzátéve: az invázióval kapcsolatos tartalmak új hulláma megragadja a tajvani közvélekedés változását.

Már nem csak Washingtonban beszélnek róla

A változás azért érdekes, mert mostanáig csak az Egyesült Államok konfliktusba sodródásától tartó washingtoni törvényhozók beszéltek komolyan egy kínai invázió lehetőségéről.

A tajvani közhangulat változása a növekvő geopolitikai feszültségekkel, a szigetre nehezedő fokozott katonai nyomással és a Peking-ellenesség terjedésével magyarázható, amint a Hszi Csin-ping vezette Kína egyre autoriterebbé válik.

A tévésorozat első epizódja 

ott veszi fel a fonalat, amikor a tajvani elnökváltás idején, egy kínai repülőgép lelövése miatt, a Pekingi Népi Felszabadító Hadsereg blokád alá veszi Tajvant. A tőzsde összeomlik, a külföldi kormányok megkezdik polgáraik evakuálását. Kínai ügynökök szivárognak be Tajvanra, s összeesküvést szőnek a foglyok szabadon bocsátására, akik egy ötödik hadoszlopot alkotnak, amely káoszt okoz, miközben a kínai csapatok már a partraszállásra készülnek.

Adófizetők pénze a büdzsében

A tajvani kormány engedélyezte a stábjának, hogy az elnöki irodaépületben forgassanak, s nagyjából 3 millió dollárral támogatta a műsort a Kulturális Minisztérium, ami a költségvetés 40 százalékát fedezte.

Nem mindenki lelkesedik Tajvanon a kormány által támogatott televíziós sorozatért. Az előzetes kapcsán Jaw Shau-kong, az ellenzéki Nacionalista Párt (Kuomintang) alelnöke úgy fogalmazott: 

silány munka, mely azzal a veszéllyel jár hogy majd hamisan vádolnak embereket, az ötödik hadoszlop tagjának bélyegezve őket. 

Már a tajvani hadsereg nyári hadgyakorlata is arra utalt, hogy a szigetország háborúra készül, amennyiben a korábbi évek gyakorlatával szakítva egy eddiginél valósághűbb kínai támadást szimuláltak, így reagálva a Kína jelentette növekvő fenyegetésre. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.