BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább bővül a CETOP-indexcsalád a BÉT-en

Az új mérőszám nettó hozamindex, amelynek minden tőzsdenap végén kiszámítják és közzéteszik az értékét, így elsődlegesen benchmark, azaz referenciaszint funkciót tölt be. A BÉT új CETOP 5/10/40 indexe megfelel azoknak a befektetési korlátoknak is, amelyeket az EU befektetési alapok kezelésére és értékesítésére vonatkozó direktívája (UCITS) ír elő.

Új taggal bővül a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) régiós tőzsdéket követő CETOP indexcsaládja. Megkezdődött a CETOP 5/10/40 index számítása, amely a legjelentősebb közép-európai tőzsdei vállalatok teljesítményét tükrözi. 

Budapest Értektőzsde ( BÉT ) stock fotóanyag 2016 augusztus 2-án, opus,
Bővült a BÉT eszköztára / Fotó: Szabó Gábor / BÉT

Az új mérőszám nettó hozamindex, minden tőzsdenap végén kiszámítják és közzéteszik az értékét, így elsődlegesen benchmark, azaz referenciaszint funkciót tölt be. 

A legfontosabb újítás pedig, hogy az indexcsalád új tagja, a CETOP 5/10/40 lehetőséget nyújt arra, hogy az Európai Unió befektetési alapok kezelésére és értékesítésére vonatkozó direktívájában (UCITS, azaz Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities) foglalt befektetési korlátok teljesüljenek. 

Ezen szabályrendszer szerint az indexben legfeljebb 5 százalék súllyal szerepelhet egy-egy részvény, azonban a határérték 10 százalékra is növelhető abban az esetben, amennyiben az 5 százalék feletti súllyal rendelkező eszközök összege nem éri el az index 40 százalékát.

Az indexcsalád többi tagja közül a CETOP napvégi árindex már 2002 óta használható benchmarkként, 2024 februárjától pedig a CETOP NTR valós időben számolt nettó hozamindex, valamint a rá épült kereskedhető termék, a CETOP ETF is elérhető a BÉT palettáján.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.