BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Republican presidential nominee Donald Trump hosts a town hall
Former US President and Republican presidential candidate Donald Trump, with moderator and South Dakota Governor Kristi Noem (R), arrives for a town hall at the Greater Philadelphia Expo Center and Fairgrounds in Oaks, Pennsylvania, on October 14, 2024. (Photo by Jim WATSON / AFP)

Javultak Donald Trump győzelmi esélyei, drágulnak a börtönrészvények

A kis kapitalizációjú cégek résszvényeitől a bitcoinig számos nyertese van a volt elnök előretörésének az amerikai elnökválasztási kampányban, persze vesztesek is vannak. A legnagyobbat azonban Donald Trump médiabirodalma kaszált.

Donald Trump győzelmi esélyeinek javulásával három héttel az amerikai elnökválasztás előtt újra felpörgött az úgynevezett Trump-trade, tehát venni kezdték azokat az eszközöket, melyekre kedvező hatással lehet a republikánus elnökjelölt megválasztása.

Republican presidential nominee Donald Trump hosts a town hall
Former US President and Republican presidential candidate Donald Trump, with moderator and South Dakota Governor Kristi Noem (R), arrives for a town hall at the Greater Philadelphia Expo Center and Fairgrounds in Oaks, Pennsylvania, on October 14, 2024. (Photo by Jim WATSON / AFP)
A Wall Streeten Donald Trump győzelmét árazzák / Fotó: Jim Watson / AFP

Trump médiacége a legnagyobb nyertes

A kis kapitalizációjú cégek részvényeitől a bitcoinig számos befektetés profitál a trendből, míg például a mexikói peso és az amerikai kincstárjegyek csúszdára kerültek, mivel a közvélemény-kutatások szerint újra szorossá vált a verseny Trump és Kamala Harris alelnök, a demokraták jelöltje között. Harris ugyan a Reuters/Ipsos kedden közzétett közvélemény-kutatásában minimálisan vezet, miután 45 százalék szavazna rá Trump 42 százalékával szemben, ám az olyan online előre jelző cégeknél, mint a Predictit és a Polymarket már Trump vette át a vezetést.

Utoljára év elején lehetett hasonló mozgást megfigyelni, amikor Trump Joe Biden elnök elé vágott népszerűségben, de az akkor Biden visszalépésével elhalványult. A Trump-trade-t ezúttal a kirobbanó amerikai munkaerőpiaci jelentés és az amerikai jegybank, a Fed 50 bázispontos kamatcsökkentése is fűti.

Az kétségtelen, hogy Trump javuló pozíciója is érezteti a hatását a piacokon, de az erős gazdasági adatok miatt nagyon nehéz elválasztani az okot a hatástól, még kevésbé a különböző okokat

– jegyezte meg Steve Sosnick, az Interactive Brokers vezető stratégája.

A legnagyobb nyertes persze a tőzsdére idén bevezetett Trump Media & Technology Group, Trump médiavállalata, amelynek részvényárfolyama szeptember 23. óta több mint 140 százalékkal emelkedett.

A további haszonélvezők közé tartozik a magánbörtönöket üzemeltető Geo Group és CoreCivic is, amelyek részvényei ebben a hónapban mintegy 18 százalékkal, illetve 10 százalékkal drágultak. Trump ugyanis ígéretet tett az illegális bevándorlás visszaszorítására, ami növelheti a szolgáltatásaik iránti keresletet.

Nagyjából 4 százalékkal erősödött a kis kapitalizációjú amerikai cégek részvényeit követő Russell 2000 index is az elmúlt héten, mivel Trump az alacsony adók híve, és a bürokráciát is csökkentené.

És a vesztesek?

A devizapiacokon a dollár erősödéssel reagál Trump esélyeinek növekedésére, különösen a mexikói pesóval szemben. A volt elnök vasárnap közölte, hogy akár 200 százalékos vámot is kivetne a Mexikóból importált járművekre.

A peso kurzusa 4 százalékkal gyengült a szeptemberi csúcsához képest, míg az MSCI latin-amerikai devizákat mérő mutatója ez idő alatt több mint 3 százalékkal csúszott vissza.

A dollár/pezo kereszt a devizapiacokon Trump lendületével összhangban emelkedett 

– mondta Karl Schamotta, a torontói Corpay pénzügyi vállalat vezető piaci stratégája.

Donald Trump gazdaságpolitikáját növekedésbarátnak, egyszersmind inflációnövelőnek tekintik, 

  • ezért emelkednek az amerikai kincstárjegyhozamok,
  • és erősödik a zöldhasú is. 

A hat másik vezető deviza kosarával mért dollárindex szeptember vége óta több mint 3 százalékkal nőtt.

Mivel pedig a republikánus elnökjelölt több nyilatkozatban állt ki a kriptopénzek mellett is, a legjelentősebb digitális deviza, azaz a bitcoin kurzusa 12 százalékkal hajrázott október 10. óta, amit Sean Farrell, a Fundstrat Global Advisors digitális eszközstratégiáért felelős vezetője egyértelműen a Trump győzelmébe vetett bizalom erősödésének tulajdonít.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.