BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Valami megmozdult a magyar fiatalok körében: egyre többen dolgoznak és egyre tudatosabbak a pénzügyekben

Erősödött a fiatalok pénzügyi tudatossága az elmúlt egy évben, ezt állapította meg az OTP Bank legfrissebb kutatására hivatkozva.

Egyre tudatosabbak a fiatalok a pénzügyekben, és erősödött a megtakarítási szándékuk az elmúlt egy évben derült ki az OTP Bank legfrissebb, a 16 és 30 év közötti fiatalok pénzügyi szokásait, terveit, attitűdjeit vizsgáló reprezentatív kutatásából, írja az MTI.

fiatal dolgozó
Fotó: Cultura Creative via AFP

A kutatás szerint a fiatalok többsége, 62 százaléka dolgozik tanulás mellett, 28 százalékuk eseti jelleggel, 17 százalékuk részmunkaidőben vállal munkát, míg 12 százalék rendszeresen végez alkalmi munkát.

A kutatás résztvevői közül a többség, a megkérdezettek 54 százaléka gyűjt valamire. A válaszadók 40 százaléka nyilatkozta azt, hogy lakásvásárlásra, -felújításra, bútorokra takarít meg. 

Szintén előkelő helyen végzett a műszaki cikkek és a szórakoztatóelektronika kategóriája, de általános tartalékra is gyakran tesznek félre, ahogyan az autó, az utazás és a fesztiválozás is megjelenik a megtakarítási célok között.

A digitális megoldásokat részesítik előnyben a fiatalok

Máriás Endre, az OTP Bank bankkapcsolati területének vezetője a közleményben kiemelte: a fiatalok pénzügyi attitűdjei sokat változtak egy év alatt. Megerősödött a megtakarítási szándék és a biztonságra való törekvés, ügyintézést tekintve a digitális megoldásokat preferálják továbbra is.

Már egyéves időtávban is érzékelhetően nőtt a főleg okoseszközökhöz köthető digitális fizetési megoldások használata. A pénzügyi ajánlatokról is szívesen tájékozódnak az összehasonlító oldalakon és a megkérdezettek többsége úgy gondolja, ha beosztással is, de kijön a jövedelméből 

tette hozzá Máriás Endre.

Az OTP Bank adatai szerint egyre fiatalabb korban nyitják meg a magyar gyerekek számára az első bankszámlát, mert egyre több olyan élethelyzet van, amelyben jól jön a számla és a kártya. Ilyen lehet a diákmunka, a fesztiválokon való fizetés, vagy a kártyás és online vásárlás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.