BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Piramisjátékot leplezett le az MNB – kétszázan bíztak meg a csalóban

Egy férfi öt év alatt mintegy 2 milliárd forintot gyűjtött befektetőktől, hogy azt megforgassa. Mindezt azonban engedély nélkül tette és az eddigi adatok szerint nem is sikeresen. Befektetés előtt érdemes az MNB oldalán tájékozódni, hogy kire is bízzuk valójában a pénzüket.

Több mint 2 milliárd forintot gyűjtött legalább 200 befektetőtől egy férfi a Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélye nélkül, ám a jegybank időközben azonnali hatállyal megtiltotta a férfi a tevékenységét és feljelentést is tett a Fővárosi Főügyészségen a piacfelügyeleti eljárásban gyűjtött bizonyítékok alapján – derül ki az MNB hétfői közleményéből.

Money,Pyramid,On,Wooden,Table,,Close,Up, piramisjáték, befektetés
A piramisjátékcsalás és nem befektetés / Fotó: Shutterstock

Az MNB előzetes bejelentés nélküli helyszíni ellenőrzést is magába foglaló eljárást folytat a férfival szemben hivatalból, hogy kiderítse, az gyűjtött-e betéteket hatósági felhatalmazás nélkül. A közlemény szerint a férfi legalább 200 magyar természetes személlyel kötött megbízási szerződéseket annak érdekében, hogy a rábízott tőkével tőzsdei kereskedési tevékenységet folytasson. Bár 100 százalék tőkegaranciát vállalt, az eddigi bizonyítékok alapján valószínűsíthető, hogy jelentős veszteségeket könyvelt el.

Bár kétmilliárd forintot gyűjtött, csak mintegy 800 milliót fektetett be, jelentős bukóval a csaló

A számlaforgalmi adatok alapján arra is fény derült, hogy miközben több mint 2 milliárd forintot gyűjtött be befektetőktől az elmúlt 5 évben, abból csak mintegy 400-400 millió forintot utalt tovább egy magyarországi és egy ciprusi székhelyű befektetési vállalkozásnál vezetett értékpapírszámlájára, ahol 

állítása szerint devizapárokkal kereskedik.

A jegybanki közlemény alapján nagyon úgy néz ki, hogy a most elcsípett férfi tulajdonképpen valamiféle piramisjátékot üzemeltetett, mindenféle hatósági engedély nélkül. A különböző, jelentős hozamot ígérő befektetési csalások az elmúlt években gombamód szaporodnak, és bár általában online bűncselekményről van szó, az offline is előfordulhat.

Az MNB ismételten felhívja az ügyfelek figyelmét arra, hogy egy-egy szolgáltatás, termék igénybevétele előtt előzetesen mindig ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e pénzügyi tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, s így szerepel-e a jegybank piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásában. Az MNB ügyfélszolgálata, vidéki pénzügyi tanácsadó irodái, illetve honlapja minden szükséges tájékoztatást megadnak ennek kapcsán a szerződésük megkötése előtt érdeklődőknek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.