BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csaknem duplázott az első fél évben a K&H

Közel 67 milliárd forintos adózott eredményt ért el a K&H Bank 2024 első hat hónapjában: ez 87 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Eközben a bevételek is jó ütemben nőttek.
Guy Libot, a K&H csoport vezérigazgatója / Fotó: K&H

A K&H Bank 66,9 milliárd forintos, adózás utáni eredményt ért el 2024 első hat hónapjában, ami 87 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál – hangzott el a pénzügyi szolgáltató vezetői által tartott hétfői sajtótájékoztatón.

2024 első fél évében ismét meggyőző pénzügyi teljesítményt nyújtottunk. Minden üzleti területen sikeresek voltunk: két számjegyű növekedést értünk el a betétek, befektetések és hitelek terén, pénzügyi alaptevékenységeink adózás utáni nyeresége pedig a kormányzati intézkedések hatásától megtisztítva 20 százalékkal növekedett. Az első fél évben ügyfeleink száma elérte a 990 ezret, ami 5 százalékos bővülés 2023 júniusához képest

– mondta el az eredmények kapcsán Guy Libot, a K&H csoport vezérigazgatója. A rendszeres jövedelemátutalással rendelkező ügyfelek száma – tette hozzá – meghaladta a 613 ezret június végén, ami éves szinten 6 százalékos bővülés.

Sokat elvihetnek az új különadók

Ami a fontosabb számokat illeti, a bank bevételei 15 százalékkal emelkedtek: a hitelportfólió és a betétállomány egyaránt 10-10 százalékkal nőtt, a befektetési alapok állománya pedig 37 százalékkal bővült 2023 júniusához képest. A költségekre nehezedő inflációs nyomás és az új digitális megoldásokba történő beruházások miatt a működés költségei (bankadók nélkül) 13 százalékkal emelkedtek a tavalyi évhez képest: eközben a magyar kormány júliusban további bankadókat jelentett be az idei év második fél évére és 2025-re vonatkozóan, amelyek a K&H számára 16 milliárd forintos pluszterhet jelenthetnek 2024-ben.

„A vállalati hitelállomány az előző év azonos időszakához képest 9 százalékos növekedést mutatott. Továbbra is aktívan részt veszünk a vállalkozások napi működését és fejlesztési beruházásait elősegítő, állami támogatás mellett futó finanszírozási konstrukciókban: a Széchenyi-kártya program keretében (beleszámítva a már lezárult és a folyamatban levő programokat is) összesen közel 260 milliárd forint összegű szerződést kötöttünk. A 2024 első fél évében megkötött hitelszerződéseink összvolumene pedig elérte a 120 milliárd forintot” – közölte Gombás Attila, a K&H csoport pénzügyi vezetője.

A lakossági betétállomány 13 százalékos növekedést ért el, meghaladva a piac 9 százalékos bővülését. 

Miközben a lakossági hitelállomány a bankszektor egészét nézve 6 százalékkal nőtt, a K&H Bank növekedése 11 százalék volt az előző évhez képest.

Az új jelzáloghitel-szerződések volumene meghaladta a 100 milliárd forintot 2024 első fél évében, ami közel négyszer annyi, mint 2023 azonos időszakában. A befektetési alapokban kezelt vagyon az előző évhez képest 37 százalékkal, 1559 milliárd forintra emelkedett a pénzügyi szolgáltatónál, amiben az új értékesítések és a jó hozamok egyaránt szerepet játszottak.

„2024. első felében 0,7 milliárd forintos veszteséget realizáltunk az egész év extraprofitadójának könyvelése miatt” – közölte Nik Vincke, a K&H Biztosító vezérigazgatója. A nem életbiztosítási üzletág díjbevétele egy év alatt 10 százalékkal, 39,8 milliárd forintra emelkedett, és minden üzletág folyamatos növekedést mutat. A második negyedévben a K&H jól zárta az országos lakásbiztosítási kampányt, amely 5 százalékos nettó emelkedést hozott a lakásbiztosítási szerződések számában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.