BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Becsapták az OTP-t, mégis megbírságolták a pénzintézetet az ukránok

A bankot is becsapták, ám ez nem hatotta meg az ukrán hatóságokat. Az OTP ukrajnai leánybankja a vizsgálat során mindenben együttműködött a hatóságokkal.

Mint azt mi is megírtuk, az Ukrán Nemzeti Bank augusztus végén több bankot és nem banki pénzügyi szolgáltatót – köztük az OTP Bank ukrajnai leánybankját is – bírsággal sújtott az ország pénzmosás és terrorfinanszírozás elleni szabályainak megsértése miatt. Az OTP ukrajnai leánybankja 10,451 millió hrivnyás, nagyjából 90 millió forintos büntetést kapott.

Budapest,-,Jan,20:,Logotype,Of,Otp,Bank,Over,The, otp
Fotó: Shutterstock

Ügyfelei miatt kapott bírságot az OTP ukrán leánybankja

Az ügyben a Világgazdaság megkereste az OTP-t, s kiderült, hogy az ügy hátterében az Ukrán Nemzeti Bank által megszigorított devizagazdálkodási szabályok állnak, amelyet cégek kijátszottak, amikor 

meg nem történt importra hivatkozva utaltak külföldre pénzt. 

A büntetést pedig az OTP ukrajnai leánybankja ezen ügyfelek tevékenysége miatt kapta, annak ellenére, hogy a pénzintézet szerint a bankot is becsapták, és a vizsgálat során mindenben együttműködött a hatóságokkal.

Az ukrán felügyelet ráadásul azután sújtotta bírsággal az OTP-t, hogy korábban az ország hatóságai a bankot a háború szponzorának nyilvánították, kisebb diplomáciai vihart kavarva ezzel Budapest és Kijev között. Később a magyar pénzintézet le is került az ukránok feketelistájáról.

Megbírságolta az OTP Bankot az ukrán jegybank

A pénzmosás és terrorfinanszírozás elleni szabályok megsértésével vádolják a magyar bankot. Az Ukrán Nemzeti Bank nagyjából kilencvenmillió forintnak megfelelő hrivnyára büntette az OTP ukrán leányvállalatát.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.