BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bolti készpénzfelvétel: főleg a kisboltok vezetik be

A kis falvakban, ahol nincs a közelben posta vagy ATM, jól jöhet a cash-back. Ebből kifolyólag inkább a kisboltok igénylik a bolti készpénzfelvételhez szükséges terminálokat, a nagyobb szereplők nem kapkodnak a lehetőségért.

A törvény hatálybalépése után több mint egy évvel a gyakorlatban is beindult a bolti készpénzfelvétel, azonban egyelőre csak kisboltokban van ilyen szolgáltatás, a nagyobb üzletláncok nem indultak el ebbe az irányba, az egyetlen kivétel a Penny – írja a Bank360.

Local governments issue vouchers in United Kingdom
A bolti készpénzfelvétel nem túl bonyolult / Fotó: Anadolu via AFP

A törvény már 2023 júliusától arra kötelezi a bankokat, hogy biztosítsák ezt a lehetőséget az ügyfeleknek. A bankkártyás ügyfelek havonta két alkalommal, összesen maximum 40 ezer forint erejéig díjmentesen vehetnek fel készpénzt a boltokban, ha vásárolnak, és ezt az üzletek is lehetővé teszik.

Ez minden bank hirdetményében, üzletszabályzatában megtalálható tavaly júliusától, amióta a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló törvény módosításaként ez a szabály hatályba lépett. A gyakorlatban azonban a megvalósítás késett. Az OTP az idén nyárra megoldotta a fejlesztést, és azoknál a kereskedőknél, akik ezt igényelték

kicserélte a terminált egy újabbra, amelyik már ismeri a vásárlás készpénzátvétellel funkciót.

A cash-back mellett és ellen is sok érvet felhoztak. Az ellenérvek között ott van, hogy ha túl sok készpénzt kell tartani emiatt, akkor a rablók célpontjává válhat az üzlet, vannak, akik drágának tartják, mivel a kereskedő számára annyi a díja, mint egy bankkártyás vásárlásnak, ez a szolgáltatás csak a vásárlónak díjmentes.

Van igény a bolti készpénzfelvételre

A kis falvakban, ahol nincs a közelben posta vagy ATM, jól jöhet a lehetőség. A boltosok is jól járhatnak vele, hiszen a kiadásaik jelentős részét (rezsi, adó, munkabérek, áruk) nem készpénzzel fizetik, emellett azt is elérhetik, hogy több vásárló megy be a boltba, és többet költ, ha van készpénzfelvételi lehetőség. 

A nagyobb üzletláncok egyelőre nem indultak el ebbe az irányba, az egyetlen Penny kivételével, amely már 2015 közepén bevezette ezt a szolgáltatást. Az elfogadott bankkártyák köre azonban szűk: csak a Mastercard vagy Maestro típusú kártyával rendelkező, OTP-s ügyfelek tudnak készpénzt felvenni a diszkontlánc üzleteiben.

Jóval kevesebb valutát vesznek a magyarok

Majdnem a negyedével kevesebb eurókészpénzt vettek az ügyfelek a hazai bankfiókokban és pénzváltóknál az idén augusztus végéig, mint egy éve, de drasztikusan visszaesett a dollár vásárlási forgalma is. A visszaváltási volumen viszont szépen emelkedett a nyár végéig, így a teljes valutaforgalmat sikerült szinten tartani.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.