BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy lehetőség előtt áll a Bayer

Még inkább az amerikai piac felé fordul a Bayer, hiszen leendő partnere, a Monsanto árbevételének többsége, körülbelül 60 százaléka onnan származik.

A Bayer agrár-, vegyipari és gyógyszergyártó óriás fontos lépést tett tegnap, ugyanis a The Wall Street Journal értesülései szerint a washingtoni igazságügyi minisztérium jóváhagyta az amerikai versenytársára, a Monsanto felvásárlására irányuló tranzakciót, amivel az utolsó nagyobb akadály is elhárulhatott az összeolvadás útjából. A hírt hivatalosan még nem erősítették meg, de ha igaz, akkor ezzel

egy 2016 májusa óta zajló, összesen 62,5 milliárd dollár értékű ügylet lezárásához került közelebb a Bayer.

Ez egyúttal irányváltás is a társaság életében, hiszen a vetőmagüzletág az eddigieknél sokkal erőteljesebben fog megjelenni a tevékenységében az eddig domináns gyógyszerüzletág mellett. A másik nagy változás, hogy

még inkább az amerikai piac felé fordul a Bayer, hiszen eddig bevételének kevesebb mint harmada érkezett a tengerentúlról, míg leendő partnere, a Monsanto árbevételének többsége, körülbelül 60 százaléka onnan származik.

Ebből a geográfiai változásból következően a dollár árfolyamával szemben az eddigieknél jóval érzékenyebb reakciókat mutathat a Bayer, hiszen árbevételének nagyobbik része fog dollárban keletkezni. Pedig ahogy az ábrán is látható, már eddig is szorosan együtt mozgott a részvényárfolyam a dollárral az elmúlt egy év során. Ez eddig inkább nyomás alatt tartotta az árfolyamot, azonban az amerikai és az európai jegybanki politika divergenciája miatt a dollárerősödés kerülhet előtérbe, ami szintén a Bayer árfolyamának emelkedését támogathatja.

Az árfolyam viselkedése alapján úgy látjuk, hogy a tranzakció jóváhagyásáról szóló kedvező amerikai hír katalizátorként szolgált, hiszen a keddi kereskedést látványos emelkedéssel indította a részvény, számos ellenállást legyőzött a kurzus, és sikerrel tört ki az eddigi csökkenő trendcsatornából. A Bayer árfolyama a hírre 4,7 százalékot erősödött, míg a Monsantóé 6,2 százalékot ugrott a keddi kereskedésben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.