Az adriai partvidék lakói hagyományosan mindenszentek napjához kötik az olívaszüret kezdetét. A bogyók ekkorra érnek meg igazán, és válnak alkalmassá a préselésre. Ám a betakarítás a meleg ősz miatt idén egy héttel hamarabb kezdődött, ezért a horvát olajsajtolókban már nagyban folyik a munka.
A csapadékos időjárás jóvoltából a termés idén zamatosabb, emiatt a bogyók több levet engednek ki magukból, a kipréselt olaj pedig lágyabb textúrájú, ami kedvez a minőségnek. Horvátországban egyébként a mezőgazdasági minisztérium adatai szerint 2022-ben összesen 3 748 705 olajfa volt, mintegy 17 331 hektáron. Egy átlagos évben pedig egy fa nagyjából egy liter olajat tud adni, a szakemberek becslése szerint idén viszont akár 1,3 liter is kinyerhető a dalmát fák terméséből.
A horvát olajtermelőknek többszörösen szerencséjük van, ugyanis az olyan olíva-nagyhatalomnak számító országokban, mint Spanyolország és Olaszország, idén a hőség miatt gyengébb lesz a termés. Éppen emiatt mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk az olívaolaj-fogyasztóknak. Egy liter extraszűz olaj nagybani felvásárlási ára ugyanis Horvátországban 10 euró, vagyis hozzávetőlegesen 3900 forint. Ez az ár pedig akár meg is duplázódhat, mire a termék a fogyasztóhoz ér.
Az olívabogyó legnagyobb ellensége az úgynevezett olívamoly. A rovar ugyanis előszeretettel petézik az éretlen bogyókba, amelyek emiatt zölden lehullanak a fákról. Éppen ezért nagyon fontos a kártevő időben történő észlelése és a védekezés. A horvát ültetvényesek zömének ez idén sikerült, a molyok ugyanis az esős időjárás miatt kevesebbszer rajzottak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.