BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
TAGANROG, RUSSIA - MARCH 17: A temporary accommodation centre for evacuees, including residents of the Ukrainian city of Mariupol, in the building of a local sports school in Taganrog in the Rostov region, Russia on March 17, 2022. (Photo by Maxim Romanov/Anadolu Agency via Getty Images)
ÜZLETRE HANGOLUNK

VG Podcast: A háború bedarálja az orosz és az ukrán sportéletet

Az orosz sportolókat és csapatokat teljesen leválasztották a globális sport vérkeringéséről. Az Ukrajna ellen indított háború miatt sorra jelentették be az egyes szervezetek a szankciókat, és valószínűleg ezek nagyon sokáig velünk maradnak. Ameddig a háború tart, addig biztosan nem indulhat el a visszarendeződés, de ha a harc véget is ér, akkor sem lehet megmondani, mikorra rázhatják le magukról az oroszok a stigmát.

Az Oroszországgal szemben meghirdetett gazdasági szankciókhoz hasonlóan a világ egyre több területen fordít hátat az oroszoknak. A művészeiket mind több országban elbocsátják, koncertek maradnak el, filmeket dobnak ki a nemzetközi fesztiválokról – erről itt írtunk korábban. Az orosz sportolóknak és a csapatoknak bár nagyon nehéz a mostani helyzetben érvényesülni, de a határaikon belül még így is folytatni tudják a munkát. Nemzeti szinten a visszatérés a világversenyekre még viszonylag könnyű is lehet majd, de például a labdarúgócsapatok teljesen jelentéktelenné válhatnak a jövőben. 

Szabados Gábor, sportközgazdász

Ukrajna helyzete már sokkal nehezebb. A háború miatt a ma aktív sportolóik vagy elhagyták az országot, vagy maradtak és harcolnak a megszállók ellen. Amikor magunk mögött hagyjuk a háborút, akkor nem az lesz a legnagyobb baj, hogy nem lesz ép stadion Ukrajnában, ahol focizhatnának, hanem az, hogy nem lesz, aki rúgja a bőrt. A háború miatt egy teljes generáció eshet ki az ukrán sportból, nem lesz utánpótlás, aminek beláthatatlan hatásai lesznek az ország életében.

Szabados Gábor sportközgazdásszal beszélgettünk a VG Podcastben a Bajnokok Ligája címvédő Chelsea helyzetéről is. A tulajdonos Roman Abramovics ellen elrendelt szankciók miatt a csapat teljesen bizonytalan helyzetbe került. Már nem árulhatnak jegyeket a mérkőzésekre, sőt még mezeket sem adhatnak el a szurkolóknak, mert az angol kormány el akarja lehetetleníteni, hogy az oligarchának kikiáltott orosz olajbáró bármilyen pénzhez is juthasson, amit aztán Oroszországnak átjátszhatna. Szabados Gábor elmondta, hogy Európában nem volt jellemző más csapatoknál a nagy arányú orosz tulajdonosi háttér. A francia bajnokságban szereplő Monacónak vannak még orosz tulajdonosai, viszont őket a lazább francia szabályozás, illetve a városállam sajt szabályai miatt nem érte akkora hátrány, mint a londoni kékeket. 

 

Podcastok

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.