BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Foci-Eb 2024: Varga Barnabás és sorstársai – a futballtörténelem legdurvább horrorsérülései

A játékosokat és a nézőket is sokkolták a Skócia–Magyarország-meccs jelenetei. Varga Barnabás foci-Eb-n elszenvedett sérülése sajnos nem az első horrorisztikus jelenetsor a sportág történetében.

A magyar labdarúgó-válogatott a 100. percben szerzett góllal 1-0-ra legyőzte Skóciát vasárnap a németországi Európa-bajnokság utolsó fordulós csoportmérkőzésén Stuttgartban, ezzel megőrizte esélyét a nyolcaddöntőbe jutásra. A győzelem azonban igen komoly vezéráldozattal is járt. A 69. percben szörnyű jelenetek játszódtak le, melyek az egész stadiont és televíziókészülék előtt ülőket egyaránt sokkolták: Varga Barnabást csak hosszú ápolás után, hordágyon, nyakmerevítőben vitték le a pályáról. A Magyar Labdarúgó Szövetség később megerősítette, hogy a Ferencváros csatárának arcában több csont is eltört az ütközés következtében, és agyrázkódást is szenvedett. A foci-Eb számára biztosan véget ért.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group A Scotland v Hungary
foci-Eb 2024
A foci-Eb eddig legijesztőbb jelenete volt Varga Barnabás sérülése / Fotó: AFP

Az események ijesztők voltak a pályán lévő játékosok és a nézők számára egyaránt. Szerencsére az ilyen horrorisztikus jelenetek nem gyakoriak a futballpályán, de sajnos nem először sokkolta ilyen és ehhez hasonló sérülés a futballvilágot. A legemlékezetesebbeket most csokorba gyűjtöttük.

Az idei Európa-bajnokságon sem Varga Barnabásé az első durva sérülés. Az egyik nagy esélyesnek tartott Franciaország legnagyobb sztárja, a PSG-től a Real Madridba igazoló Kylian Mbappé csapata első, Ausztria elleni meccsén fejelt össze az ellenfél védőjével, Kevin Dansóval, és orrtörést szenvedett. A vérző játékost lecserélték, könnyen lehet, hogy a műtétet sem ússza meg, és a Hollandia elleni meccset (0-0) ki is kellett hagynia. A hírek szerint játszhat ugyan az Eb hátralévő részében, de egy speciális maszkban kell majd pályára lépnie.

Az arcot védő maszk nem egyedi, sok hasonló sérülés után kell viselnie a gyógyulófélben lévő focistáknak, így könnyen lehet, hogy Varga Barnabásra is ez vár hamarosan.

Az egyik legemlékezetesebb sérülést a cseh kapuslegenda, Petr Cech szenvedte el. 2006 októberében  a Chelsea hálóőreként egy Reading elleni bajnokin ütközött Stephen Hunttal, és szenvedett koponyatörést. A 197 centis kapuson életmentő műtétet kellett végrehajtani. Visszatérését követően egy speciális, bukósisakszerű fejvédőben védett. Bár orvosai szerint egy idő után elhagyhatta volna az eszközt, pályafutása hátralévő részében viselte ezt, így többek között a 2008-as, a 2012-es és a 2016-os Európa-bajnokságon is.

A magyar szurkolókban rossz emlékeket ébreszt a 2019-es Magyar Kupa döntője, amikor a Ferencváros és a Vasas meccsén a zöld-fehérek csapatkapitánya, Lovrencsics Gergő került a földre, miután összefejelt ellenfelével. A válogatott játékos hosszú percekig a földön maradt, és mentővel kellett elvinni a helyszínről. A Fradi labdarúgócsapatának orvosa, Pánics Mihály elmondta, hogy Lovrencsics esete más volt, mint most Vargáé, mert bár az övé is koponyatrauma volt, műteni nem kellett. A válogatottban 44 meccsen egy gólt szerző középpályás, aki a 2016-os és a 2021-es foci-Eb-n is a magyar csapat tagja volt, egy ideig szintén arcvédő maszkban lépett pályára, de mára teljesen maga mögött hagyta az esetet.

France Training Session And Press Conference: Group D - UEFA EURO 2024
Varga Barnabás számára véget ért az idei Eb, Kylian Mbappé azonban egy speciális maszkban visszatérhet a pályára / Fotó: AFP

Ugyan nem Európa-bajnokság, hanem világbajnokság, de Patrick Battiston sérülése az egyik legemlékezetesebb a labdarúgás történetében. Az 1982-es vb elődöntőjében Franciaország az NSZK csapata ellen lépett pályára. A francia védő egy támadásnál előre futott, és a levegőben ütközött a kapujából nagy lendülettel kirohanó német kapussal, Harald Schumacherrel. A súlyos szabálytalanságot követően Battiston eszméletlenül zuhant a gyepre, arccsontja eltört, és három fogát is elvesztette. Bár a többi, fent felsorolt esetben mindkét fél vétlen volt, ennél az esetnél egyértelmű volt a kapus durvasága, azonban semmilyen büntetés nem járt érte. Schumacher később bocsánatot kért Battistontól, aki azt elfogadta. A védő két évvel később tagja volt a hazai Európa-bajnokságot megnyerő francia csapatnak. 

Nemcsak fejsérülés tudja sokkolni a nézőket. Az előző, a koronavírus-járvány miatt 2020 helyett 2021-ben megrendezett Európa-bajnokságon a dán Cristian Eriksen életéért aggódott a világ, miután a Finnország elleni meccs első félidejében megállt a középpályás szíve. A dán csapat kulcsemberét sikerült újraéleszteni, de az Eb hátralévő részében már nem léphetett pályára. 

Idén azonban újra itt van, ráadásul a Manchester United középpályása a mostani Eb egyik legmeghatóbb pillanatát hozta össze, amikor a szlovénok elleni első meccsen góllal tért vissza az Európa-bajnokságra.

Foci-Eb 2024: Megrendítette a futballtársadalmat Varga Barnabás horrorsérülése

A magyar válogatott csatára sokáig eszméletlenül feküdt a gyepen, miután két skót játékossal ütközött a Skócia–Magyarország labdarúgó-Európa-bajnoki csoportmérkőzés 69. percében. Az MLSZ megerősítette: Varga Barnabás arcában több csont is eltört, és agyrázkódást is szenvedett. Nagy valószínűséggel műtét vár rá, az éjszakát a stuttgarti kórházban töltötte, az Eb-je pedig véget ért. A szörnyű sérülés híre bejárta a világsajtót.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.