BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ekler Luca paralimpiai bajnok távolugrásban

Újabb aranyérmet szerzett a magyar küldöttség a párizsi paralimpián. Ekler Luca távolugrásban megvédte bajnoki címét.

Megszületett a magyar csapat második aranyérme a párizsi paralimpián. A 25 éves Ekler Luca a távolugrás csütörtöki döntőjében végzett az első helyen, és megvédte Tokióban megszerzett paralimpiai bajnoki címét.

PARA ATHLETICS WORLD CHAMPIONSHIPS - PARIS 2023
Ekler Luca
Ekler Luca Tokió után Párizsban is paralimpiai bajnok lett / Fotó: Jean-Marie Hervio / AFP

A párizsi Stade de France stadionban rendezett döntőben Ekler Luca az első sorozatban 552 centiméterrel kezdett (mint utólag kiderült, ez az ugrás is elég lett volna a győzelemhez), a második sorozatban ezt tovább javította, 556 centiméterre, de a két éve Párizsban elért világcsúcsát (582 centiméter) nem tudta megközelíteni. Ezt négy rontott kísérlet követte, de így is magabiztos fölénnyel utasította maga mögé riválisait. A második helyezett német Nele Moos 513 centiméterrel, a harmadik helyezett, kolumbiai Tatiana Karen Palomeque Moreno 499 centiméterrel zárt. 

Ekler Luca a párizsi paralimpiára három számban is kvalifikálta magát. A 100 méteres síkfutásban az ötödik helyen végzett, a 400 méteres síkfutás küzdelmeire pedig később kerül majd sor. A magyar atléta hatszoros világbajnok is: távolugrásban háromszor, 100 méteres síkfutásban, 200 méteres síkfutásban és 400 méteres síkfutásban egyszer-egyszer diadalmaskodott.

A magyar küldöttség ezzel már négy érmet szerzett a francia fővárosban: Konkoly Zsófia 400 méteres gyorsúszásban nem talált legyőzőre, Illés Fanni 100 méteres mellúszásban lett ezüstérmes, Major Endre pedig kerekesszékes asztaliteniszben végzett a dobogó harmadik fokán. Az asztaliteniszező Pálos Péter már bejutott az elődöntőbe, így biztosan érmet fog szerezni, de a színe még kérdéses.

Ennyi pénzt kapnak az érmekért a paralimpikonok

Van, ahol nem kapnak jutalmat, van, ahol annyit, mint az olimpikonok. Magyarországon a paralimpikonok pont fele akkora díjazásban részesülnek, mint az olimpikonok. A Párizsban olimpiai bajnok sportolók jutalma 55 millió forint, a paralimpiai győzteseké 27,5 millió forint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.