BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group A Scotland v Hungary
futball 
labdarúgás

Nem dőlt még le a vasfüggöny a futballban – kiderül, összefügg-e az eredményesség és a gazdaság

Idén nyáron volt a tizenhetedik labdarúgó-Európa-bajnokság (Eb), és szeptemberében kezdetét vette a magyar válogatott szereplése az UEFA Nemzetek Ligájában. A labdarúgásban kibontakozó nemzetközi vetélkedés során időről időre felmerül annak kérdése, hogy a korábbi szocialista blokk országai elérhetnek-e kiemelkedő eredményt nemzetközi tornákon, és rendezhetnek-e rangos sporteseményeket.

Az elmúlt évtizedekben térségünk eredményei elmaradtak Nyugat-Európához képest. Az Oeconomus elemzése arra a kérdésre keresi a választ, hogy milyen gazdasági és demográfiai okokra vezethetőek vissza a különbségek.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group A Scotland v Hungary
futball 
labdarúgás
foci
A futballban a nézőközönség száma a minőség mércéje is lehet / Fotó: AFP

A vasfüggöny a nyugat- és közép-kelet-európai futball között

Az élsport általában terepe az államok és hatalmi pólusok közötti nemzetközi versengésnek, aminek egyik leglátványosabb küzdelme éppen a labdarúgásban zajlik. Számos tanulmány foglalkozik a nyugat- és kelet-közép-európai labdarúgás közötti különbséggel. Az egyes országok által megnyert Európa- és világbajnoki címek, a különböző nemzeti bajnokságok közötti különbség, valamint a legrangosabb tornák helyszínei esetében Nyugat-Európa-felé billen a mérleg nyelve.

Több kutató felhívja arra is a figyelmet, hogy a korábbi keleti blokk országai a nemzetközi labdarúgótornák történetének hajnalán jó pozícióban voltak, és számos sikert értek el. Számon tartják azt is, hogy a világháborúk után a magyar edzők szétszóródtak a világban, és rendkívüli sikereket értek el külföldön. Emellett a szakértők felhívják arra is a figyelmet, hogy a közép- és kelet-európai focisták között szép számmal akadnak ma is olyanok, akik a legjobb csapatokban játszanak, függetlenül attól, hogy a nemzeti válogatottak kevésbé eredményesek a nemzetközi tornákon.

Nem csak a földrajzi helyzet számít

Az Economist 2018-as elemzése három meghatározó tényezőt emel ki, amelyek megalapozhatják az egyes országok labdarúgásban nyújtott teljesítményét: a gazdagsági erő, a lakosság száma és a labdarúgás iránti érdeklődés. E faktorok az országok nemzetközi teljesítményének közel felét magyarázzák. A PricewaterhouseCoopers (PWC) elemzése alapján további meghatározó tényezők lehetnek az ország labdarúgóinak, és az első osztályú mérkőzésekre kilátogatók száma.

Az utóbbi faktor arra utal, hogy a nézőközönség száma a minőség mércéje lehet.

Emellett számít az eredmények szempontjából, hogy adott ország rendezője-e az eseménynek – ez az ún. házigazdahatás, ami például az olimpiák esetében is érvényesül. Végül, de nem utolsósorban a győzelemre a legnagyobb statisztikai esélye egy európai vagy egy latin-amerikai országnak van.

Kiderült, számít-e a népességszám

A legkisebb népességgel rendelkező ország a jelenleg 3,5 milliós Uruguay volt, amely megnyerte a világbajnokságot. Az eset a szabályerősítő kivételnek számít, a 200 millió főt meghaladó lakosságú Brazílián kívül, hozzávetőlegesen 45 és 80 millió fős népességgel rendelkező országok közül kerültek ki a világbajnokok. Emellett a többszörös Európa-bajnokságok is a legnépesebb európai országok sorába tartoznak:

  • Spanyolország,
  • Németország,
  • Olaszország
  • és Franciaország.

A kisebb országok győzelmei az Eb-k esetben is inkább kivételeket jelentettek: Csehszlovákia, Portugália, Hollandia, Dánia és Görögország egy-egy bajnoki címével.

Gazdaságilag erősnek kell lenni

Egy korábbi, 2014-es kutatás, amely az egy főre jutó GDP mellett több fejlettségi mutatót is vizsgált, és arra a következtetésre jutott, hogy a FIFA-rangsor és a nagy tornákon aratott győzelmek a fejlettség mérőfokának tekinthető.

A fentieken túl érdemes látni, hogy a gazdasági mutatók közül az ország összteljesítménye lehet összefüggésben az elért eredményekkel. Így például a legsikeresebb nemzet a labdarúgó-világbajnokságokon Brazília, a 8. legnagyobb gazdaság, amiben a népesség száma is közrejátszik (200 milliós lakosság).

A foci szempontjából második Németország a világ harmadik legnagyobb gazdasága volt 2023-ban a Világbank adatai alapján, a harmadik legsikeresebb Olaszország a 9. gazdaság, majd az utána következő, háromszoros világbajnok Argentína is szerepel az első 25-ben az országok GDP-rangsorában, míg Franciaország a 7. legerősebb gazdaság a világon. Uruguay a GDP nagyságát vizsgálva is kivételes eredményességet produkál labdarúgásban, míg a fociban és gazdaságban is nagyhatalomnak számító Egyesült Királyság egyetlen vb-győzelme az előbbi országokhoz viszonyítva alul teljesítésnek tekinthető.

Az egy főre jutó GDP vizsgálatánál a PWC elemzése lényegesen gyengébb összefüggést mutatott ki a labdarúgó-világbajnoki cím esetében, mint az olimpiai sikereknél. A foci eredményeknél tapasztalható eltérés elsődlegesen a latin-amerikai országok kimagasló teljesítményének következménye. A dél-amerikai kontinens országai lényegesen kisebb egy főre jutó GDP-vel rendelkeznek, mint a nyugat-európaiak, miközben a világbajnokok e két régió országai közül került ki. Az olimpiákon viszont általában a legmagasabb gazdasági fejlettségű országok kerülnek az éremtábla élére.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.