BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Raygun bocsánatot kért az ausztrál breaktáncos közösségtől

Elnézést kért az ausztrál breaktáncos közösségtől a párizsi olimpián hírnevet szerző Racheal Gunn. A táncos produkciója világszerte vitákat váltott ki. A kritikák nemcsak Raygunt érték, hanem a teljes versenyszámot is. A 2028-as Los Angeles-i olimpia szervezői közölték, hogy nem tartják meg a breaktánc versenyszámot.

Az ausztrál olimpikon, Racheal Gunn bocsánatot kért országa breaktáncos közösségétől, amiért rossz fényben tüntette fel őket a párizsi olimpián. A Raygun művésznéven fellépő táncos produkciója világszerte felháborodást váltott ki, a 2028-as Los Angeles-i játékok szervezői pedig közölték, hogy nem viszik tovább a versenyszámot a következő ötkarikás játékokra.

Raygun
Raygun sajnálja, hogy szégyent hozott az ausztrált breaktáncos közösségre / Fotó: AFP

Szinte minden országban a címlapokra került Raygun, aki nulla ponttal búcsúzott a párizsi játékoktól. A mutatványa az internet világát is megihlette, rengeteg mém készült Racheal táncmozdulataiból – írta a BBC.

Raygun már kétszer is Ausztrália legjobb breaktáncosa volt, valamint már az olimpiai kvalifikációhoz is erős versenyzőket kellett maga mögé utasítania. A versenyen bemutatott produkciója után sokan feltették a kérdést, hogy van-e sportértéke a breaktáncnak, ha láthatóan bármit elő lehet adni a színpadon.

Raygun csak egyedi akart lenni az olimpián

Racheal egy interjúban beszélt a párizsi élményeiről és az őt ért kritikákról. Az ausztrál Network 10 The Project című műsorában kérdezték a táncost.

Nagyon szomorú vagyok a kritikáktól és nagyon sajnálom ezt a közösséget, akiket miattam érnek támadások. Nem tudom, miként reagáljak az emberek véleményére 

– mondta Raygun a műsorban. Az olimpiai mutatványa után olyan összeesküvés-elméletek is megjelentek, miszerint a nő csalt a kiválasztási folyamatban, sőt voltak akik az állítottak, hogy Racheal Gunn férje volt a kiválasztó testület egyik tagja és így juthatott ki Párizsba. Ezeket a vádakat azóta cáfolták.

Szörnyűek ezek az összeesküvés-elméletek. 2020-ban, 2022-ben és 2023-ban is a legjobb ausztrál breaktáncos nőnek választottak. Több világbajnokságra is hívtak az eredményeim alapján 

– mondta Gunn. Hozzátette, hogy az olimpián bemutatott táncával az volt a célja, hogy valami mást adjon elő, mint a többi versenyző. Szerinte egy nagyon erős mezőny vett részt az ötkarikás játékokon, és úgy látta, hogy csak akkor lehet sikeres, ha valami teljesen egyedivel áll elő. Később az olimpiai pontozó bírók, az ausztrál csapat és a breaktáncos közösség is védelmébe vette Raygunt.

Racheal Gunn produkciója után nemcsak a versenyzőt, hanem az egész versenyszámot sok támadás érte. Egyes vélemények szerint a breaktáncnak soha nem lett volna helye az olimpián, mivel a műfaj jellege miatt nem lehet objektív pontozási rendszert felállítani mögé.

Párizs 2024: gyémántok és tehenek – így jutalmazzák az olimpiai bajnokokat a világ körül

Az olimpiai érmekért még önmagában nem jár pénzdíj, azt minden atléta országa olimpiai szövetségétől kapja. Meglehetősen változatos módon oldják meg az egyes országok a jutalmazást, van, ahol gyémánt, máshol meg éppen tehén jár az éremért. Megnéztük, milyen jutalmakra számíthatnak a párizsi olimpia bajnokai.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.