BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olimpia 2036: egy pályázó máris kieshet, nőnek az esélyeink

Belső viták kerekedtek az indiai pályázatot menedzselő szervezeten belül. A lehetséges pályázók között Budapest is szerepel.

Az Indiai Olimpiai Bizottság (IOB) elnökével, PT Ushával szemben kezdeményezett bizalmatlansági szavazás, illetve az IOB vezetésében kialakult válság veszélyezteti az ország 2036-os ötkarikás kandidálását.

A franciák sokáig izgulhatnak a párizsi olimpia játékok végső gazdasági számainak megismeréséig 
A photograph taken from an helicopter on July 26, 2024 shows an aerial view of the Eiffel Tower and the Olympics Rings lightened up during the opening ceremony of the Paris 2024 Olympic Games in Paris. (Photo by Lionel BONAVENTURE / POOL / AFP)
A párizsi megnyitó 2024-ben / Fotó:  Lionel Bonaventure / POOL / AFP

Az IOB élére első nőként két éve megválasztott Usha az ellene felhozott vádak szerint alapszabályba ütköző módon irányítja a szervezetet és helytelen pénzügyi gazdálkodást vezet. Ellenfelei szerint legalább 2,8 millió eurónak megfelelő kárt okozott különféle megállapodásaival. Usha határozottan tagadta és alaptalannak nevezte a vádakat. 

A bizalmatlansági szavazás jövő pénteken lesz, az elnökség 15 tagjából 12-en a leváltását szorgalmazzák az ötkarikás hírekre szakosodott insidethegames.biz oldal beszámolója szerint. A konfliktus miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felfüggesztette a működéshez nélkülözhetetlen szolidaritási támogatás folyósítását. 

A rendezetlen helyzet veszélyezteti India 2036-os olimpiai rendezésre vonatkozó pályázatát. 

A tizenkét év múlva esedékes nyári olimpia házigazda szerepére többen is érdeklődnek. India mellett már kinyilvánította szándékát többek között Lengyelország, a chilei Santiago, Isztambul, Doha, két spanyol város, Barcelona és Madrid is, valamint Nusantara, Indonézia új fővárosa. A lehetséges pályázók sorában ott van Budapest is. A párizsi játékok után 2028-ban Los Angeles, 2032-ben pedig az ausztráliai Brisbane lesz a házigazda.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.