BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kkv-knak az export felé kellene fordulniuk

Nagyon alacsony a hazai kkv-szektorban az exportáló cégek aránya, pedig az exportban vannak lehetőségek, a vállalkozásoknak el kellene kezdeniük az export irányába nézelődni - mondta Szőcs Gábor, az EXIM Vezérigazgatói Kabinetének igazgatója a Világgazdaság Növekedés és digitalizáció - Befolyásos cégek, befolyásos döntéshozók című konferenciáján.

Az export és a digitalizáció megoldást jelenthet az EU-s támogatás kifutása utáni időszakban, ráadásul most még van idő felkészülniük a cégeknek. Ehhez viszont digitalizáció és fejlesztés útjára kell lépniük a cégeknek, ami az egyre több szektort sújtó munkaerőhiány leküzdésében is nagyot tudna segíteni.

Az EXIM tavaly elfogadott öt éves középtávú stratégiájának legfőbb célja, továbbra is az exportőr vállalkozások támogatása, emellett a pozitív nemzetgazdasági hatás elérése szintén egyre fontosabb cél.

Szőcs Gábor, az EXIM Vezérigazgatói Kabinetének igazgatója
Fotó: Kallus György

Szőcs szerint ma már nem igaz, hogy csak nagyvállalatokat finanszíroznak, a hazai exportügynökség egyre több kkv-t szolgál ki. Ügyfeleik száma az elmúlt néhány évben megduplázódott, ma már közel 1500 céget segítenek, ezeknek többsége – 1212 cég – már kis-és középvállalkozás. Egyre több kkv-t kell kiszolgálni tehát, ehhez elengedhetetlen a digitalizáció, mert jóval nagyobb számú, kisebb ügyletet kell lebonyolítani ugyanolyan hatékonysággal.

Az EXIM exportlefedettsége tavaly év végén 2,9 százalék volt, ez kifejezetten jó a régióban, a finanszírozott kkv-portfólió aránya pedig 33 százalék.

Szintén a kkv-fókuszt mutatja, hogy az idei első negyedévben a kkv szektornak nyújtott hitelek értéke először haladta meg a nagyvállalatokét, elérve az 57 százalékot. Az ügyletek darabszámában pedig még jelentősebb, 83 százalékos a kis cégek aránya.

Szőcs hangsúlyozta, hogy az exportügynökség a teljes vállalati életciklus finanszírozásában szerepet tud vállalni az EXIM, ráadásul egyre több típusú lehetőséggel tudnak segíteni

A cég indulásánál projekthitelekkel és tőkefinanszírozással, majd a bővülésnél a versenyképességet javító és befektetési hitelekkel tudják támogatni az exportpiacra lépő cégeket, az expanzió fázisában exporthitelekkel, végül pedig akár a vevők finanszírozásába is be tud szállni az EXIM közvetlenül és partnereken keresztül is.

Az EXIM Vezérigazgatói Kabinetének igazgatója a kereskedelmi banki partnerekkel való intenzív kapcsolat szerepét is kiemelte, egyedül ugyanis nem lennének képesek ilyen nagy számú kkv-hitelt adni, ezért kiemelten fontos az intenzív kapcsolat a kereskedelmi bankokkal. A digitalizáció itt az egyszerűbb adminisztráción keresztül is tud segíteni.

Szőcs Gábor szerint nem tudnak és nem is szeretnének versenyezni a kereskedelmi banki szektorral. Inkább partneri viszonyra törekednek, és szívesen társfinanszíroznak, vállalnak garanciát, és csak akkor lépnek be erre a területre, amikor kockázati elem merül fel a bankok felől, és emiatt nem akarnak finanszírozni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.