BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elodázhatatlanná vált a digitális képességek fejlesztése

Hazánkban az emberek többségének nincs vagy alacsony a digitális képzettsége.

Nagyon fontos a felnőttképzés a digitális képességek fejlesztése miatt – mondta Nikodémus Antal, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője a Magyar Közgazdasági Társaság budapesti fórumán. Hazánkban az emberek több mint felének nincs vagy alacsony a digitális képzettsége. A főosztályvezető szerint meghatározó az ipar 4.0 folyamat, ez támogathatja az egyik legfontosabb célt, hogy a honi cégek méretkategóriát váltsanak.

Fotó: Földi D. Attila

Magyarországon 162 ezer informatikus dolgozik, az IKT-szektor a GDP mintegy 13 százalékát adja, a teljes export 7,5 százalékát. A feldolgozóiparban megjelentek új szolgáltatások, például az automatizált logisztika, az adathasznosítás, a kooperatív kontrollált robotok, de a hazai tulajdonú cégeknél e tekintetben még nagy tartalékok vannak. Mindazonáltal a zalaegerszegi tesztpálya vagy a Műegyetem 5G-re épülő kísérleti mintalaborja már pozitív példa az ipar 4.0-ra, a digitális fejlesztésre.

Szalavetz Andrea, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézetének tudományos tanácsadója utalt arra, hogy hazánkban az autóipar adja a feldolgozóipari termelés 30 százalékát és a feldolgozóipari export 37 százalékát. A kutató tíz autóipari vállalat vezetőivel készített mélyinterjút. A cégvezetők arról számoltak be, hogy az automatizáció, a robotizáció egyik célja a termelés növelése volt, a beruházások másik oka pedig az, hogy feszítő a munkaerőhiány. Egyetlen vállalatnál sem volt elbocsátás.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.