BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még kevés cégvezető jár a felhőkben

A magyar cégvezetők többsége immár stratégiai célnak tekinti a digitalizációt, amelynek elérésében a felhőszolgáltatások is egyre inkább kulcs­szereplővé válnak.

Nőtt a felhőt ismerő és a felhőszolgáltatásoknak a gyakorlatban is egyre tágabb teret szánó vállalatvezetők száma – derül ki a Microsoft és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) kutatásából. A harmadik egymást követő évben elkészített reprezentatív, a hazai közép- és nagyvállalati szektort lefedő felhőkutatás adatai szerint

a megkérdezettek 17 százaléka széles körű, további 66 százaléka közepes szintű ismeretekkel rendelkezik a technológiával kapcsolatban.

A kutatás azt is kimutatta, hogy a döntéshozók 78 százaléka szerint nemcsak az információtechnológia (IT), hanem az ügyfélkapcsolat-kezelés (63 százalék) és a marketing (55 százalék) területén is eredményesen használhatják ki a vállalatok a felhőszolgáltatásokat.

Egy évvel ezelőtt még arról beszéltünk, hogy a cégek számára kihívás a megfelelő felhőszolgáltató beazonosítása és megtalálása. Azóta rengeteg energiát fektettünk ezeknek a gátaknak a lebontásába, az idei kutatás pedig bebizonyította, hogy az erőfeszítéseink hatékonyak voltak, hiszen a felhőtechnológia sikeresen tört ki az IT szűk kereteiből, és mára a digitális, szervezeti stratégiai alapja lett

– mutatott rá Bábel Gabriella, a Microsoft Magyarország nagyvállalati üzletágának igazgatója.

Forrás: Shutterstock

Megdöbbentő ugyanakkor, hogy a megkérdezettek közül

minden harmadik cégnél előfordult már, hogy szűkössé váltak a szerverkapacitások, ám eddig csupán a vállalati döntéshozóknak kevesebb mint a tizede oldotta meg a problémát a felhő segítségével.

A cégvezetők négyötöde inkább a hagyományos, meglehetősen költséges megoldáshoz nyúlt, s egyszeri szerverparkbővítő beruházással kezelte a helyzetet.

Akik még nem szánták rá magukat az átállásra, azok leginkább a megfelelő internetkapcsolat – akár átmeneti – hiányából adódó kockázatoktól tartanak, ezt az aggodalmat azonban a mobilinternet bővülő lehetőségei egyre inkább okafogyottá teszik. Tanulságos ugyanakkor a felismert előnyök sokasága: a felhő a vállalatvezetők tudatában rugalmas kapacitásokat, költséghatékonyságot, korszerű infrastruktúrát, tervezhető ráfordításokat, nagyfokú költözési szabadságot és egyértelmű GDPR-megfelelést kínál.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatjuk

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.