BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szakemberhiány akadályozza a technológia terjedését

Japán, Izrael és az Egyesült Királyság is kezd felzárkózni a mesterséges intelligencia területén az Egyesült Államokhoz és Kínához, de amely két utóbbi ország továbbra is élenjáró.

Az Amerikai Egyesült Államok továbbra is őrzi vezető szerepét a mesterséges intelligencia (MI) felhasználásában, ám a válaszadók harmada szerint már Kína számít a leginkább úttörőnek e területen – derül ki az EY kutatásából. A két nagyhatalomnak új, globális versenytársakkal is szembe kell néznie: Izraelben és Japánban a gyorsan növekvő startupos közösségek, az Egyesült Királyságban pedig az egyetemek számítanak az innováció motorjának.

A megkérdezett vállalatvezetők 39 százaléka szerint az idén legdinamikusabban növekvő terület a gépi tanulás lesz, de az MI olyan technológiák elterjedéséhez is hozzájárul, mint például a belső, céges hálózatokat a hatékonyabb információáramlással kiváltó chatbotok.

Az üzleti folyamatokba integrált intelligens megoldások ugyanis jelentősen javíthatják a felhasználói élményt, ami nagy lehetőségeket rejt többek közt a légitársaságok és a szállodaipar számára.

A vállaaltvezetők 39 százaléka szerint a gépi tanulás lesz a legdinamikusabban növekvő terület
Fotó: Shutterstock

„Az idei év áttörést hozhat a mesterséges intelligencia széles körű elterjedésében. A vállalatok világszerte keresik a lehetőségeket az MI ötvözésére a robotizált folyamatautomatizálással, ami számos üzleti területen valódi értéket teremthet – hangsúlyozta Rencz Botond, az EY Magyarország vezérigazgatója. – Annak érdekében, hogy a szervezetek a leghatékonyabban használhassák ki az iparágakat újragondoló megoldásokat, az EY idén egy új innovációs központot alakított ki Palo Altóban, amelynek munkatársai a jövő technológiáiban rejlő lehetőségek kiaknázásán dolgoznak.”

A mesterséges intelligencia alkalmazásának legfőbb akadálya a válaszadók többsége szerint a szakemberhiány.

A vállalatoknak vonzóvá kell válniuk a jövő tehetségei számára, ehhez pedig nélkülözhetetlen, hogy átalakítsák gondolkodásukat, s nyitottá váljanak a változásra. Ennek egyik leghatékonyabb eszköze az életkor, a nem, a nemzetiség és akár a képességek szerint is sokszínű cégvezetés, amely a technológia korszakában sikerre viheti a szervezeteket.

Érdekességként említhető meg, hogy az ABB és a The Economist új, a közelmúltban közzétett automatizálási felkészültségi indexe, amely a robotika és a mesterséges intelligencia szempontjából rangsorolt huszonöt országot, szinte azonos megállapításra jutott. Eszerint még az élenjáró országokban is hatékonyabb oktatáspolitikát és képzési programokat kell kidolgozni, s nagy hangsúlyt kell fektetni a teljes szakmai pályafutást végigkísérő folyamatos tanulásra, ha fel akarunk készülni az automatizáció és a mesterséges intelligencia támasztotta kihívásokra.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.