BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Árbombát robbantott az Apple

A piac kissé fanyalogva, a vásárlóközönség már lelkesebben fogadta a hatalmas kijelzőjű új iPhone-okat. A kasszasikerre egyelőre nincs garancia.

Másfél százalékos árfolyamgyengülés követte az Apple szokásos szeptemberi termékbemutatóját, amelyen az eddigi legnagyobb iPhone mellett egy egészségügyi kisegítő eszközként használható okosórát is „lelepleztek”. Nemcsak a műszaki tartalom, de az árszínvonal is felfelé indult, a csúcskészülékért már 1499 dollárt kér el az amerikai gyártó, és a legolcsóbb telefon is 749 dolláros árcédulát kapott.

Az Apple már tavaly átlépte az ezerdolláros határt, s az iPhone X csúcsmobil iránti erős kereslet is igazolta, hogy a magasabb szolgáltatásokat kínáló készülékeknek megvan a vásárlóközönségük, főleg Amerikában, ahol a konjunktúra miatt az ár egyre kevésbé szempont. Nem úgy, mint a másik kiemelt piacon, Kínában, ahol az új, 5,8 colos kijelzőjű iPhone XS legkisebb, 64 Gb-os memóriával szerelt belépőmodellje a 999 dollárról startol.

A csúcskészülékért 1499 dollárt kér a gyártó, de a legolcsóbb telefon is 749 dolláros árcédulát kapott
Fotó: AFP / Christoph Dernbach / dpa

A csúcsmodell, a 6,5 colos XS Max ugyanennyi memóriával 1099 dollárról indul, s az 512 Gb-os erőgépért 1499 dollárt kérnek. A harmadik, legolcsóbb változat a 6,1 colos alumíniumvázas XR, amelyért alapból 749 dollárt kell fizetni. Mindhárom modellt háromféle memóriával kínálják.

A képernyő méretének növelése a kínaiaknak is szól, arrafelé már egyértelműen a hatalmas kijelző a divat, s a rugalmasabb, gyorsabban reagáló helyi gyártók elébe is mentek ennek az igénynek – az Apple rovására. Az új iPhone-okat sokan túlárazottnak tartják, tekintettel arra, hogy a tudásban, méretben azonos Samsung Galaxy Note 9-eshez 250 dollárral kevesebbért is hozzá lehet jutni.

Az új iPhone-ok az egy évvel korábbi jubileumi modellek finomított, továbbfejlesztett változatai, s magas áruk mellett az igazi újdonság hiánya volt az, ami lefelé sodorta az Apple árfolyamát. A veszteség felét a tegnapi nyitásra már ledolgozta a részvény, amely 30 százalékot drágult az idén, jelezve, hogy az Apple árpolitikáját tolerálják a vásárlók.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.