BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vietnámba kerülhet át az iPhone-ok gyártása

A beruházás célja, hogy iPhone-gyártásának részleges áttelepítésével a Foxconn tompítsa az amerikai–kínai vámháború negatív hatásait.

A tajvani Foxconn vállalat, amely a világ egyik legnagyobb elektronikuseszköz-összeszerelője és az Apple legfontosabb beszállítója, Vietnámban fontolgat gyáralapítást – írta a Reuters a délkelet-ázsiai országban megjelenő befektetési szemlére hivatkozva. A beruházás célja, hogy iPhone-gyártásának részleges áttelepítésével a Foxconn tompítsa az amerikai–kínai vámháború negatív hatásait. Ez lenne az első eset, hogy egy jelentős kínai gyártóbázissal rendelkező, meghatározó nagyvállalat Kínán kívül keres magának telephelyet a kereskedelmi feszültségek miatt.

A hasonló súlycsoportba tartozó globális vállalatok Reutersnak nyilatkozó vezetői egyébként Thaiföld mellett általában szintén Vietnámot jelölik meg olyan potenciális helyszínként, ahová adott esetben Kínából átmenekíthetik a termelésüket.

A vietnámi sajtó megkérdezte Vu Tien Locot, a hanoi kereskedelmi kamara vezetőjét is a kérdéssel kapcsolatban, aki megerősítette a tárgyalások tényét, de további részleteket nem árult el. A Foxconn sem kívánta kommentálni az értesülést, korábban azonban bejelentették, hogy a cégcsoport vezetősége megbízást kapott a vámháború kezelését szolgáló tervek kidolgozására. A Foxconn-részvények árfolyama az általános rossz hangulatban szerdán 2,5 százalékkal 71,6 tajvani dollárra csökkent.

Az iPhone-ok ára megugorhat, ha védővámokat vet ki az USA a Kínában gyártott alkatrészekre, ezért viszik Vietnámba a gyártást
Fotó: AFP

Több tényező is állhat a Foxconn által tervezett lépés hátterében – mondta el a Világgazdaságnak Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető stratégája. Az egyik valóban a Kína és Amerika között fennálló növekvő ellentétekre vezethető vissza.

Móró Tamás azonban úgy látja, hogy nem pusztán erről, hanem olyan geopolitikai szempontok által meghatározott küzdelemről van szó, amelynek katonai, civilizációs és gazdaságpolitikai vetületei is vannak.

A Foxconn azzal számolhat, hogy az időközönként beálló enyhülés – mint például a múlt héten kötött kilencvennapos tűzszünet – dacára a két nagyhatalom közötti érdekellentétek még jó ideig nem jutnak nyugvópontra.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.