BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új típusú védelmet kívánnak az 5G-hálózatok

Folyamatosan épülnek az Ericsson hálózatai, eddig 91 kereskedelmi 5G-szerződésük van világszerte, amelyből 32 már élő hálózat – mondta a Világgazdaságnak Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója.

A következő hetekben kell válaszolnia minden uniós tagországnak arra, hogy milyen mértékben vezeti be az EU toolbox, 5G-vel kapcsolatos ajánlásait a saját nemzeti jogrendjébe. Ez az ajánláscsomag technikai és stratégiai intézkedéseket tartalmaz, mivel másfajta veszélyekkel kell számolni az 5G esetében, mint a korábbi generációknál, ez pedig új típusú védekezést is kíván.

Olyan mértékű az 5G-hálózatok komplexitása, hogy a védelmükről nem lehet kizárólag technológiai jellegű szabályokkal gondoskodni, rendkívül fontos a hálózatba vetett bizalom is

– mondta a Világgazdaságnak Éry Gábor az Ericsson Magyarország vezérigazgatója. A tagállamoknak dönteniük kell arról is, hogy mely beszállítókat minősítik megbízhatónak, és melyeket magas kockázatúnak.

Fotó: Földi D. Attila / VG

A bizalom azért is fontos, mert az 5G-hálózatok nagy része már be fog kapcsolódni az ipar 4.0 digitalizációs folyamatba. A következő tíz évben a gazdaság minden területébe beépül a gyártástól a közszolgáltatásokon át a közlekedésig, a készenléti rendszerektől az egészségügyön át a mezőgazdaságig.

Már nem elég csak a maghálózatot védeni, mert annak egy része a cégekhez lesz telepítve.

A szoftvereket nem lesz elég évente frissíteni, hanem akár hetente kell, a biztonságukat azonban ilyen gyakoriság mellett a hatóság nem tudja folyamatosan tesztelni. Ezért, ha nem bíznak meg a rendszer kiépítőjében, a vendorban, az egész rendszer sem tekinthető biztonságosnak – emelte ki a vezérigazgató.

Az Ericsson az elmúlt években ötezer embert vett fel kutatás-fejlesztésre, e területre évi négymilliárd eurót költ a vállalat. Ennek is köszönhető, hogy már ötmillió olyan bázisállomást adtak el világszerte, amely egyetlen gombnyomásra azonnal 5G-képes állomássá tehető. Éry Gábor elmondása szerint Magyarországon a kutatás-fejlesztés területén 1600-an végeznek stratégiai fontosságú munkát, például Budapest a vállalat analitikai fejlesztésének és a felhőalapú 5G Core maghálózati elem fejlesztésének is a központja.

A teljes interjút a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

(Címlapkép: AFP/Miquel Llop/NurPhoto)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.