BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Korszakváltás előtt áll a Samsung

A Samsung Group elnökének halála felkeltette a családi részesedés értékesítésére vonatkozó befektetői reményeket, és nőtt a magasabb osztalék fizetésének lehetősége is, emellett a vállalat régóta várt szerkezetátalakítása szintén elérhető közelségbe került.

Li Kun Hinek, Dél-Korea leggazdagabb emberének hétvégi halálhíre spekulációs hullámot indított a Samsung jövőjével kapcsolatban. A 78 éves korában elhunyt Linek kulcsszerepe volt abban, hogy apja tésztagyárából Dél-Korea legnagyobb csebol vállalata lett, amely ma már az elektronikai termékek piacától a hajóépítésen át a biztosítási és építőipari szektorban is meghatározó tényező.

Noha a vállalat világviszonylatban is a legjelentősebbek közé tartozik, a család máig megtartotta vezető részvényesi pozícióját.

Li Kun Hi az utolsó hat évét kórházban töltötte, a vállalatot a szélütése óta ténylegesen a fia, Li Dzse Jong, a Samsung alelnöke irányítja.

Li hatalmas vagyont hagy örököseire, a Forbes szerint elérheti a 21 milliárd dollárt.

A befektetők arra számítanak, hogy a Li család dominanciájának fenntartásáért tett lépések és a horribilis öröklési adó megfizetése változásokat kényszerít ki a vállalatcsoportban, bár kérdéses, hogy ez milyen formát ölt.

Az öröklési adó becslések szerint csak a jegyzett részvények esetében közel 9 milliárd dollár, ezért a családtagok feltételezhetően eladják egyes nem alaptársaságok, például a Samsung Life részvényeit

– véli Kim Dong-yang, az NH Investment Securities elemzője. Emellett valószínű, hogy a Samsung C&T (Construction & Trading Corporation) fontolóra veszi az osztalék emelését, hogy abból a család ki tudja fizetni az öröklési adó legalább egy részét – mondta Jeong Dong-ik, a KB Securities elemzője. Noha Li Dzse Jong, hogy megszilárdítsa saját pozícióját, 2014 óta jelentős szerkezetátalakításokat hajtott végre a Samsung Groupban, apja halála további átstrukturálást tesz szükségessé, amelyre jó ideje készülnek a befektetők. Egyebek között azt várják, hogy megerősítik a Samsung C&T holding tényleges irányítását a Samsung Electronics felett oly módon, hogy a Samsung C&T felvásárolja az egyik leányvállalat részesedését a technológiai óriásban.

Fotó: Jung Yeon-je / AFP

Li Dzse Jongnak azonban előbb több ügyben is bíróság elé kell állnia, ami megnehezíti a vállalat vezetését és a szervezeti átalakítások levezénylését.

Könyvviteli csalással és árfolyam-manipulációval vádolják, emellett felelnie kell a volt dél-koreai elnök, Pak Kunhje lemondatását kiváltó vesztegetési botrányban játszott szerepe miatt is.

A Samsung-részvények értéke a koreai börzén jelentősen emelkedett: a Samsung C&T 13,5 százalékkal kéthavi csúcson, a Samsung Life Insurance 3,8 százalékos, a Samsung SDS 5,5 százalékos, a Samsung Electronics, a csoport ékköve pedig 0,3 százalékos pluszban zárta tegnap a kereskedést.

Veszteséges lett a Hyundai Motor

A Hyundai-Kia csoport 298 millió dollár veszteséggel zárta a harmadik negyedévet, miközben az elemzői konszenzus 884 millió dolláros nyereségről szólt. A világ ötödik legnagyobb autógyártó csoportja a meglepő eredményt azzal a 2,97 milliárd dolláros kiadással magyarázta, amelyet minőségjavító fejlesztésekre kellett költenie. Az a további 3 milliárd dolláros céltartalék, amelyet a járművek motorjai-val kapcsolatos minőségi problémák miatt képeztek, mintegy 6 milliárd dollárra növelte az ilyen típusú költségeket. A kedvezőtlen hírek ellenére a Hyundai részvényei 4,2 százalékkal emelkedtek a szöuli tőzsdén.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.