BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Moszkva ultimátumot adott a Google-nek

Az óriásvállalat nem először kerül szembe a Kreml-lel. 24 órájuk van a tiltott hivatkozások eltávolítására.

24 órát kapott a Google, hogy eltávolítsa az orosz internet hatóság által nem kívánatosnak minősített tartalmakat

– írja a The Moscow Times.

A Roskomnadzor, az orosz kommunikációs hatóság szerint a keresőóriás a tiltott linkek 20-30 százalékát nem távolította el.

Az orosz törvények számos dolgot tiltanak, köztük a kábítószerfogyasztás reklámozását, a gyerekpornót és az olyan tartalmakat, melyek 18 év alattiakat szólítanak fel tüntetésre.

A Roskomnadzor szerint a Google 5000 elemet nem távolított el, melyek közül 3500 szélsőséges. Oroszország jelenleg Alekszej Navalnij szervezeteit is ebbe a kategóriába sorolja, olyan csoportok, mint az Al-Kaida és ISIS mellé.

Az ultimátum alig pár órával azután következett, hogy kiderült, a Google pereli az orosz államot, amiért az orosz állam még januárban 12 YouTube videó eltávolítására szólította fel a céget, melyek kiskorúakat szólítanak demonstrációra.

Ez az amerikai cég első keresete az orosz állam ellen, melyet április 23-án nyújtottak be. A bíróság május 11-én fogadta el a keresetet, az első ülés pedig július 14-én várható.

Fotó: Shutterstock

Oroszország nagyívű kampányba kezdett számos közösségi médiavállalat ellen, a Navalnijt támogató posztok miatt. Moszkva többek között a Facebookról, a VKontaktéről, a TikTokról, a YouTuberól és a Twitterről is bejegyzések tízezreit töröltette ki.

A Google és az orosz hatóságok több ügyben is szembekerültek, a Roskomnadzor egy másik hétfői közleményében arra szólította fel az amerikai céget, hogy oldja fel az orosz állam által támogatott Sputnik France egyik YouTube videóját.

A Googlet támadják a Kreml-párti, konzervatív Tsargrad TV letiltása és az államilag támogatott RT több – az amerikaiak szerint a koronavírusról valótlanságokat állító – videójának letiltása miatt is. Emellett versenyhatósági eljárás is van folyamatban a vállalat ellen.

Oroszország a Twitter elérését is lelassította az országba és akár a vállalat betiltása is napirenden van, ha nem engedelmeskedik a hatóságoknak. Mindezek mellett egy múlt heti törvénytervezet megkövetelné, hogy a vállalatok orosz irodát nyissanak vagy pedig a helyi hirdetők számára elérhetetlenné váljanak.

A Google-t vizsgálja a német versenyhatóság

A hatóság vizsgálja a vállalat németországi és írországi részlegeit is, akárcsak a kaliforniai anyavállalatot, az Alphabetet.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.