BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pipe: a legújabb unikornis

A pipe.com a startupok finanszírozását kívánja forradalmasítani, úgy tűnik, hogy ebben a befektetési angyalok is támogatják.

250 millió dolláros befektetés révén elérte a 2 milliárd dolláros piaci értéket a Pipe – írja a Reuters. Ez a 2019 augusztus 1-én alapított cég esetében mindenképpen hipergyors növekedést jelent.

De mi is ez az új vállalat és minek köszönheti értékének megtízszereződését egy év alatt a cég? Ezekre a kérdésekre kívánunk válaszolni ebben a cikkben.

A Harry Hurst, Josh Mangel és Zain Allarakhia által 2019-ben, Miamiban alapított cég üzleti modellje tulajdonképpen nem bonyolult, de a startupok világában mégis könnyen nagy változást hozhat. A cég első körben a szoftver mint szolgáltatás (SaaS) terén működő startupokat célozta meg.

Számos olyan induló vállalkozás van, mely már generál előfizetéses üzleti modelljén keresztül bevételt, ám a növekedéshez szükséges forrásokat csak a cég kiárusításával vagy eladósodással képes megvalósítani.

A Pipe számukra teszi lehetővé, hogy jövőbeli bevételük jelentős részét egy összegben megkapják, míg a befektetőknek ezen bevételek diszkontáron történő megvásárlását kínálja. Így a befektetők hozamot kapnak, a startupok pedig növekedéshez szükséges forrásokat tulajdonrész feladása nélkül. A Pipe pedig jutalékot kap ezen üzletekből.

Fotó: Shutterstock

Az ötlet annyira sikeresnek bizonyult, hogy a vállalat már 2020 februárjában 6 millió dolláros befektetést kapott és megkezdhette a növekedést. A vállalat alig pár hónappal később újabb 60 millió dolláros tőkebevonásra volt képes, és a platformja is elindult.

Tavaly június óta a vállalat forgalma meredeken emelkedett az alapító Hurst szerint havonta duplázódott és márciusban már arról beszélt, hogy különböző befektetési alapok 1 milliárd dollárt jelentettek be, mint készen álló tőkét a platformon. A Pipe ekkor jó érzékkel újabb 50 millió dollárt vont be a növekedés céljából.

A platformon a befektetők akár 10 százalékos hozamot is elérhetnek, ám a startupok számára a legrosszabb ajánlat akár 15 százalék kamat megfizetését is elvárhatja, ami a kritikusok szerint rosszabb mint a kockázati tőke által támogatott cégek számára a piacon elérhető 6 és 13 százalék közötti hitel.

Mindenesetre ez nem szegte a kedvét a felhasználóknak és a mostani 250 millió dolláros újabb tőkebevonás során a cég már arról beszélt, hogy ügyfelei negyede már nem az előfizetéses szoftverek közül, hanem például a sport vagy az ingatlanüzemeltetés szférájából érkezik és az év végére a visszatérő bevételekre alapuló értékpapírokat is létre kíván hozni.

Nyilván valahol ironikus hogy a vállalat, melyet a kockázati tőke támogat elindulásában, pont a kockázati tőke szerepét kívánja radikálisan csökkenteni. Egyúttal felmerülhet a kérdés, hogy kevesebb mint 15 évvel a 2008-as válság után mennyire jó ötlet elvileg biztos jövedelmet ígérő bevételekből értékpapírokat gyártani. Akkor a jelzáloghitelekből érkezett a biztosnak tűnő bevétel, kérdés, hogy az előfizetői alapon működő szoftverek terén ezúttal máshogy alakulnak-e az események? A kockázati tőke egyelőre úgy döntött, hisz abban, hogy ezúttal minden más lesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.