BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A matematika Mozartja szerint nem ellenfél a mesterséges intelligencia

Az egyik legfontosabb különbség a végzős diákok és az MI között az, hogy a végzős diákok tanulnak. Ha a mesterséges intelligencia megközelítése nem működik, akkor bocsánatot kér, talán átmenetileg korrigálja a pályáját, de néha mégiscsak a korábban tévesnek bizonyult megoldással próbálkozik ismét – mondta Tao.

Terence Tao, a kaliforniai UCLA egyetem professzora, akit a „világ legnagyobb élő matematikusának” tartanak, a múlt hónapban a ChapGPT o1 érvelési modelljét egy „középszerű, de nem teljesen inkompetens” végzős diákéhoz hasonlította, aki „sok-sok találgatással és noszogatással” képes helyesen megválaszolni egy komplex analízisfeladatot – írja a TechCrunch technológiai online portál a mesterséges intelligencia és a matematika kapcsolatáról. 

mesterséges intelligencia Terence Tao
Terence Tao, a matematika Mozartja szerint nem mumus a mesterséges intelligencia / Fotó: AFP

A mesterséges intelligencia (MI) talán soha nem győzi le mestereit, az embereket 

– mondta.

Az egyik legfontosabb különbség a végzős diákok és az MI között az, hogy a végzős diákok tanulnak. Ha megmondod egy mesterséges intelligenciának, hogy a megközelítése nem működik, akkor bocsánatot kér, talán átmenetileg korrigálja a pályáját, de néha mégiscsak a korábban tévesnek bizonyult megoldással próbálkozik ismét.

A jó hír a matematikai csodagyerekek számára – teszi hozzá Tao –, hogy az MI és a matematikusok valószínűleg mindig is együttműködnek majd, tehát ahelyett, hogy a matekosok helyébe lépne, az MI inkább lehetővé teszi az emberek számára, hogy nagyszabású, korábban elérhetetlen problémákat fedezzenek fel.

A kínai szülőktől, de már Ausztráliában született Tao így vélekedik a jövőről:

Lehet, hogy van egy projekted, és megkérdezed magadtól: mi lenne, ha kipróbálnám ezt a megközelítést? És ahelyett, hogy órákon át próbálgatnád, egyszerűen rábízod a GPT-re.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.