BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb településeken turbózta fel a netet az MVM

Az MVM Net Zrt. elkészült egy tizenhat települést érintő, új generációs adatátviteli hálózat kiépítésével a Sümegi járásban. A hálózaton keresztül a helyi lakosok és vállalkozások nagyobb volumenű adatforgalmat bonyolíthatnak, és széles sávú hozzáférési szolgáltatásokat vehetnek igénybe.

Lezárult Az új generációs NGA- és felhordóhálózatok fejlesztése az MVM Net Zrt.-nél a Sümegi járásban elnevezésű projekt – tette közzé az állami vállalat. A beruházás révén a kevésbé fejlett térségekben is terjedhetnek a digitális szolgáltatások az állampolgárok és a vállalkozások körében.

Sümeg, 2023. március 28.
A sümegi vár a keleti szárny megújítása alkalmából rendezett átadóünnepség napján, 2023. március 28-án.
MTI/Vasvári Tamás
Egy hatéves adatátviteli hálózati projekt zárult most le.
Fotó: Vasvári Tamás / MTI

A munka 2017. június 12-én indult a Széchenyi 2020 program keretében, és 2023. július 31-én zárult. A projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap 268,5 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette. A hazai és európai uniós forrásokból megvalósuló, összesen 344,23 millió forintba kerülő Szupergyors internet programban végzett hálózatfejlesztésre Sümeg járás 16 településén került sor. 

A hálózati végpontok sávszélessége minden helyszínen legalább 30 megabit lett másodpercenként.

Az NGA vezetékes hozzáférési hálózat részben vagy egészben optikai elemekből áll, és nagyobb adatforgalom bonyolítását igénylő, széles sávú hozzáférési szolgáltatásokat képes nyújtani, mint a rézhálózatok. A közleményben szintén említett felhordóhálózat a hírközlő hálózatnak a hozzáférést biztosító szolgáltató és a hozzáférést igénybe vevő szolgáltató közötti kapcsolatát teremti meg.

Az MVM Net portfóliójában első számú feladat a Mavir Zrt. kiszolgálása széles sávú hálózati megoldásokkal a villamosenergia-rendszer biztonságos üzemeltetése céljából – olvasható az MVM Net honlapján. E társaság biztosítja az MVM csoportnak és más energiaipari cégeknek is a széles sávú hálózati megoldásokat.

 

 

Egyelőre nem lesz Gödön adatközpont

Az MVM Net egy gödi adatközpont létesítésére és üzemeltetésére 2016. június 6-án megalapította a százszázalékos állami tulajdonú MVM Net Nemzeti Adatközpont Kft.-t, ám az adatközpontból egyelőre nem lesz semmi. A kft. beszámolója szerint ugyanis „a kormány a Magyarország szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében” többek között a tervezett gödi adatközpont létesítésének elhalasztásáról, átütemezéséről döntött. A cég legfrissebb üzleti beszámolójának a zárónapja ezért 2023. július 15., másnap pedig már indult is a vállalkozás végelszámolása.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.