BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre több az ázsiai turista

Dinamikusan emelkedik az Ázsiából érkező turisták, illetve az általuk itt töltött vendégéjszakák száma.

Dinamikusan emelkedik az Ázsiából érkező turisták, illetve az általuk itt töltött vendégéjszakák száma – ez az első öt hónapban, jócskán túllépve a félmilliós határt, már 551 ezer volt országosan. A feltörekvő piacok közé sorolt ázsiai szegmens növekedése időarányosan 10,9 százalék, az összes külföldi vendégéjszaka 12 százalékát adja immár – összegzi trendriportjában a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ). Mint olvasható, az ázsiai forgalom több mint 80 százaléka összesen öt országhoz – Izrael, Kína, Japán, Dél-Korea és India – kötődik, az onnan érkezők együttesen 445 ezer éjszakát töltöttek el magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken idén május végéig. A többi ázsiai országra vonatkozóan nem rendelkezünk adatokkal – jegyzik meg.

Budapest, turista
Fotó: Földi D. Attila

A tíz legfontosabb beutazó­piac­unkról érkező vendégek szállodai foglalásai érdekesen oszlanak meg Budapest és a vidék szállodái között.

A legnagyobb vendégkört adó németeknek csak 44,2 százaléka száll meg a fővárosban, az oroszok 55,8 százaléka.

A többieknél az arányok döntően Budapest-túlsúlyosak: a francia és az olasz vendégéjszakák több mint 80 százaléka, az amerikai, a brit és a spanyol több mint 90 százaléka realizálódik a fővárosi szállodákban.

A feltörekvő piacok esetében a kínai vendégéjszakák több mint 90 százaléka, a brazil és az indiai vendégéjszakáknak pedig csaknem a száz százaléka a budapesti hotelekben jelenik meg.

A január–május közötti szálláshelyi forgalmat elemző riport szerint országos szinten a szállodák bruttó szobaárbevétele 88 millió forint, összes bruttó forgalma 155 millió forint volt, előbbi 9,2, utóbbi 10,7 százalékos növekedés. Az árbevétel növekedésében szerepe volt a májusban a tavalyinál már 2,2 százalékkal gyengébb 316,6 forintos forint-euró árfolyamnak – mutatnak rá a szállodaszövetségi anyagban.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.