BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aránytalan szigorról beszélnek a balatoni vállalkozások

Eredményes szezont zártak a dél-balatoni kereskedelmi és vendéglátó vállalkozások, de érdekképviseletük szerint jogszabály-módosításra lenne szükség.

A Balaton déli partján működő mintegy 1600 kiskereskedő, és csaknem 1400 vendéglátó vállalkozó számára jó volt az idei nyári szezon, igaz, az esős időszakok miatt volt olyan cég, amelyik a tavalyi 600 óra helyett csak 400 órát volt nyitva

– mondta az InfoRádiónak a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének társelnöke. hozzátette, hogy a térség országgyűlési képviselőjének támogatásával jogszabály-módosítást kezdeményez az online pénztárgépek használatának ellenőrzésében.

Azzal egyetértünk, hogy ha valaki nem ad nyugtát, azt megbüntetik – ennek költségvetési vonzata van. De például a kasszaeltéréseknél Somogyban eddig 5-10 százakékig rugalmasak voltak, más megyei ellenőrök viszont ettől nagyon elrugaszkodtak, és ilyen ügyek miatt is bezárással fenyegettek egy üzletet

– magyarázta Kertész, majd hozzátette: ha például később jelenti be az éves szervizre az olajgépet, vagy kasszaellenőrzéskor eltérés van, akkor ezért három éven belüli ismétlődésnél bírság, illetve üzletbezárás jár.

Fotó: VG

„Először 12 napos, aztán 30 napos bezárás is jöhet. Ez túl szigorú, és halmazati büntetést jelent, vagyis nem elég, hogy fizetni kell több százezer forintot, még halmazati büntetésért a munkától is eltilthatják a vállalkozást.

Ráadásul minden költséget neki kell fizetni, ami mondjuk az alkalmazottal szemben is felmerül. (…) Meghívtuk a terület országgyűlési képviselőjét, aki meghallgatta a vállalkozók észrevételét, és vele együtt” – mondta az érdekképviselet társelnöke.

Az érdekképviselet azt kezdeményezi, hogy vagy egy egységes ellenőrzési gyakorlatot vezessenek be, vagy módosítsák a jogszabályt. A vállalkozók emellett azt is szeretnék, hogy az ellenőrzéseket ne a főétkezési időszakban végezzék a hatóságok, „feltartva ezzel egy másfél órára is az ellenőrzött vendéglőben a személyzetet” – tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.